19 FEBRUARY 2022   l   SPORTVOEDING

Hou je motor draaiende met deze voedingstips (deel 2/2)

Het rijk der sportvoeding is ontzettend groot. Overweldigend misschien zelfs. Wij gaan de uitdaging aan om duidelijkheid te scheppen in het grote aanbod sportvoeding. Welke sportgel, -bar of drank neem je best tijdens het sporten?

Welke producten zijn het beste tijdens het sporten?

Kies ik best voor een sportgel, -bar of -drank tijdens het sporten? Laten we daar eerst al eens duidelijkheid in scheppen. Het ene is niet beter dan het andere. Dit hangt vooral af van jouw persoonlijke voorkeur. Experimenteer er dus op los tijdens training zodat je op de wedstrijddag perfect weet waar je mee bezig bent, welke merken je best verdraagt én belangrijk: welke smaak jij het liefst naar binnen werkt. Doe het niet voor ons. Wel voor je maag, darmen en je gemoedsrust.

Een rondleiding in onze webshop

In deel 1 deelden we vooral basistips over voeding voor, tijdens en na een inspanning. Deze keer gaan we dieper in op de verschillen tussen de specifieke producten die je tijdens en na het sporten kan innemen. We trekken de kast met sportdrank, -gels en -bars open en nemen het vergrootglas er even bij.

Sportdranken: hypotoon, isotoon of hypertoon?

Je hebt sportdranken in een hypotone, isotone en hypertone samenstelling. Alle drie hebben ze een ander hoofddoel. Zo zijn hypotone sportdranken vooral interessant tijdens (korte) inspanningen in warme omstandigheden en bij het herstellen van je vochtbalans. Ook handig wanneer je nuchter wil trainen. Ze bevatten een relatief kleine hoeveelheid koolhydraten, maar veel elektrolyten. Denk hierbij aan de SIS Hydro Tabs.

Bij een isotone sportdrank, ook wel dorstlesser genoemd, komt de deeltjesconcentratie overeen met die van het bloed in ons lichaam. Dit zorgt voor een snelle opname van de suikers. Met 4 tot 8 g koolhydraten per 100 ml zit een isotone sportdrank tussen de hypotone en hypertone sportdrank in. Naast zouten en vocht levert deze drank ook energie aan. Ideaal tijdens inspanningen van langer dan één uur in normale weersomstandigheden. Enkele voorbeelden: SIS Go Electrolyte, Maurten Drink Mix 160 en 4GOLD Carbo Electro.

Bij hypertone sportdranken staat energie bevoorraden voorop. De concentratie koolhydraten is hoog waardoor het lichaam ze trager opneemt. Dit maakt een energy drink minder geschikt wanneer het aanvullen van vocht primeert, bijvoorbeeld in warme omstandigheden. Als er weinig drinkgelegenheden zijn tijdens inspanningen van lange duur, dan is deze drank wel meer aangewezen door zijn relatief hoog koolhydraatgehalte. Opgelet: door de grote hoeveelheid koolhydraten moet je oppassen voor maagdarmklachten. Test deze producten dus zeker uit op training alvorens ze in wedstrijd te gebruiken, al geldt deze regel voor alle supplementen. De SIS Beta Fuel en Maurten Drink Mix 320 vallen onder deze categorie.

Energiebars: Snelle opname of lange verzadiging?

Energiebars kunnen onderling sterk van elkaar verschillen door de hoeveelheid vetten, vezels en eiwitten. Hoe minder vetten, vezels en eiwitten een bar bevat, hoe sneller ons lichaam beroep kan doen op zijn koolhydraten. Zeker bij inspanningen aan hoge intensiteit is een snelle opname belangrijk. Een goed voorbeeld zijn de Clif Bloks, Lucho Dillitos Guava Paste een 4GOLD Plant Based Energy Bar. Bij inspanningen aan lage intensiteit kan het minder kwaad dat het vet- en vezelgehalte iets hoger ligt. Dan hebben we het bijvoorbeeld over Oat Kings. Ze worden trager op genomen in het lichaam, maar je hebt er veel langer een voldaan gevoel van.

Gels: Moet ik drinken bij mijn gel? Kies ik één met of zonder cafeïne?

En dan resten er nog de ‘gelletjes’. Gels worden doorgaans na 10 minuten opgenomen en bevatten tussen de 20 à 30 g koolhydraten. Je hebt veelal de keuze tussen gels mét en zonder cafeïne, maar ook tussen isogels, drinkgels en energiegels. Het volume bij isogels en drinkgels is al een eerste verschil. Iso- en drinkgels zijn groter omdat er water aan is toegevoegd. De inhoud is daardoor minder stroperig. In het geval van isogels hoef je ze niet met water in te nemen. Let wel op, naar hydratatie toe blijft het belangrijk om tussendoor voldoende te drinken. Gels zijn geen hydratatiemiddel.

De viscositeit bij energiegels ligt veel hoger, wat dan weer zorgt voor een heel andere textuur in de mond. De SIS Go Isotonic Energy Gel en 4GOLD Isotonic gels zijn twee voorbeelden van een isotone sportgel. Zoek je naar drinkgels? Dan kom je terecht bij de Squeezy (Super) Drink Gel. De Squeezy Energy Gel en Maurten Gel 100 vallen onder de groep energiegels. Cafeïne kan bij sommigen voor maagdarmklachten zorgen. Spaar de gels met cafeïne bij voorkeur op tot ca. 60 min voor een moeilijk of wedstrijdbepalend moment. De mentale boost kan op zo’n moment meer dan welkom zijn. Voor cafeïne in je gel kom je uit bij de Maurten Gel 100 Caf 100 en de Squeezy (Energy) Super Drink Gel.

Komt aan bod in deel 1/2

In dit tweede deel gingen we dieper in op de kenmerken van de verschillende sportvoedingsproducten. Hoeveel sportdrank, -gels of -bars moet je nemen tijdens het sporten kwam aan bod in deel 1. Net als algemene voedingstips over wat en wanneer je voor en na het sporten moet eten. Deze tips kan je hier terugvinden. Nu ons aanbod sportvoeding geen geheimen meer voor je heeft, kan je met een andere blik een kijkje nemen in de webshop.

Tags: Sportvoeding

Deel dit artikel


the latest news

EVENTS

De ‘SuperHalfs’, een handvol uitdagingen om te blijven lopen

Doelen zijn er om na te streven, grenzen om te verleggen en goede voornemens… die zijn er te vaak om na drie weken in de vuilbak te belanden. Niet deze keer. Tom liet zich inspireren om een halve marathon te lopen. Een jaar later inspireert hij jou.

EVENTS

Antwerpen loopt | Stoom je samen met ons klaar voor de Antwerp 10 Miles

Noteer 5 februari alvast in je agenda. Vanaf dan nemen we je zes trainingssessies lang op sleeptouw zodat je met goede benen en een gezonde dosis zelfvertrouwen aan de start staat van de Antwerp 10 Miles. Antwerpen loopt, iedereen kan dit!

Tags: Antwerp 10 Miles, antwerpen loopt

EVENTS

Runners’ lab Social Runs | Loop met #teamrunnerslab

De Runners’ lab Social Runs lopen ook in 2023 door. Dit jaar gaan we niet op zoek naar het allermooiste loopparcours, wel naar de gezelligste babbel. Meet the team van jouw favoriete winkel!

Tags: #teamrunnerslab


Maak een afspraak

DE GROOTSTE LOOPSPECIAALZAAK VAN BELGIË