10 DECEMBER 2021   l   RUNNERS' LAB

Het mooiste loopparcours van 2021 is…

December, daar horen eindejaarslijstjes bij! En wat past er beter bij ons dan een lijstje met de 16 mooiste loopparcours van 2021? Maar welk parcours verdient het nu om helemaal bovenaan te staan? Dat bedisselen we vanaf vandaag. Jouw stemt telt!

Hieronder zijn ze dan, de 16 mooiste loopparcours van 2021. Vakkundig uitgekozen en getest door onze eigen adviseurs. Aan elk verkozen loopparcours koppelden we een ambassadeur die de omgeving uit zijn broekzak kent. Iemand die alle verdoken plekjes uit het hoofd kent en je er met plezier heen loodst.

De 16 kanshebbers en hun trotse ambassadeurs

Voor West-Vlaanderen

 • Oostende o.l.v. Louise Carton

"Wie denkt dat je in Oostende enkel op strand kan lopen, heeft het goed mis! Ik heb voor jullie een route uitgestippeld die start aan de Koninklijke stallingen. We lopen (of wandelen) daarna richting sportpark De Schorre waar ik jullie meeneem op het parcours waar ik het voor het eerst Belgisch kampioen veldlopen werd. Ik laat jullie het park zien waar ik oneindig veel rondjes liep om via de indrukwekkende strekdam te eindigen aan (of in) de Noordzee. Voor wie is deze route? Voor elke loper of wandelaar die iets meer wil zien van Oostende en wil genieten van de verse zeelucht. Extra pluspunten: in de zomer kan je als beloning met de benen in het water afkoelen, optioneel met een ijsje. In de winter kan je opwarmen in een tearoom op de zeedijk. Wie zegt daar nu nee tegen?"

GPX Oostende - 13 km

 • Kemmelberg o.l.v. Jonas Vandevyvere

"Het West-Vlaamse Heuvelland is dé streek om te genieten van je vele loopavonturen. Een combi van kasseien, asfalt en off-road. Kortom: voor elke type loper wat wils. Ik zorg voor een uitdagend parcours waarbij de flandriens onder ons al skartend de heuvels op kunnen lopen. Dit in een historische streek waar je net als onze voorvaderen moet vechten tegen de wind. Deel je loopje goed in zodat je niet sneuvelt in het zicht van de top van de Kemmel- of Scherpenberg. En vergeet ondertussen niet te genieten van het weids uitzicht 'Bachten de Kupe'."

GPX Kemmelberg - 12 km

Voor Oost-Vlaanderen

 • Heidebos o.l.v. Aaron Hoogewys

"In het verre noorden van Oost-Vlaanderen vind je het Heidebos terug. Eén van dé parels van het Waasland. Op dit stukje van 100 hectare vind je een combinatie van majestueuze dreven, smalle slingerende paadjes, robuuste Galloway runderen, open vlaktes, dicht beboste gebieden... Je hoort het al, achter elke bocht valt weer iets nieuws te ontdekken. Het Heidebos is gelegen op een zandrug waardoor de meeste paden het hele jaar vlot beloopbaar zijn. Elk seizoen kan je dus genieten van de diversiteit en pracht van dit natuurgebied. Sta je ook al te trappelen om het Heidebos te gaan verkennen? Dan heb ik alvast voor een mooie route gezorgd!"

GPX Heidebos - 8 km

 • Kruibeekse Polders o.l.v. Davinia Van de Velde

"De Polders van Kruibeke hebben mijn liefde voor lopen aangewakkerd. Je hebt er meteen 20 km aan loopplezier. Elk seizoen, maar ook elke week en elke dag is er anders. Soms kom je geen enkel reetje tegen, soms wel 30. Het is zelfs een persoonlijk doel geworden om zoveel mogelijk reetjes te spotten tijdens mijn ochtendloopjes. Het is ook leuk dat je in de polders veel kan variëren met je type training. Bij een intervaltraining heb je de kilometerslange dijk. Je kan ook de tussenpadjes nemen als je graag wat meer wil traillopen. Zo heb je ook altijd genoeg variatie en word je de polders nooit beu!"

GPX Kruibeekse Polders - 15 km

 • Waasmunster o.l.v. Vinnie Van Puyvelde

"In Waasmunster krijg je de keuze tussen verschillende ondergronden en type parcours. In de modder ploeteren, door het losse zand klieven, of gewoon vlot tempo lopen op onverharde paden? Het kan er allemaal. Ook de klimmers onder ons hoeven niet naar het hooggebergte te gaan. Op de heide van Waasmunster kan je zonder problemen wat hoogtemeters aan jouw strava weektotaal toevoegen. Mix & match met verschillende parcours en ondergronden in de bosrijke omgeving van de Durmevallei, die tevens makkelijk berijkbaar is via de E17. Ondek het onverwachte in Waasmunster!"

GPX Waasmunster - 6 km

 • Gent o.l.v. Corine De Mey

"Het mooiste parcours van Vlaanderen bevindt zich in de Bourgoyen. Een prachtig natuurreservaat dat zich aan de Gentse rand bevindt net naast de door iedereen gekende watersportbaan. Natuur om 'u' tegen te zeggen. En de trailfanaten komen er in regenperiodes aan hun trekken dankzij de drassige loopstukjes. Vergeet zeker niet tot de uitkijkposten te lopen om er te genieten van de prachtige fauna en flora. Schrik niet, onze 'supersympathieke bronzen marathon medaillewinnaar' Bashir Abdi kan je glimlachend passeren tijdens zijn favoriete trainingsroute. Ik stippelde een route van 6 km uit die zowel voor wandelaars als beginnende lopers geschikt is. De fervente atleten kunnen er makkelijk nog een rondje blaarmeersen/watersportbaan aan koppelen wanneer er een langere training op het programma staat. Maak zeker eens de oversteek van de Watersportbaan naar dit vergeten stukje natuur."

GPX Gent - 6 km

Voor Antwerpen

 • Rivierenhof o.l.v. Lore Verelst

"Oh wat zijn we in Antwerpen trots op ‘ons Rivierenhof’! Het park is goed voor 135 hectare aan groen en voorzien van tal van kronkelende wegeltjes en paden. En dat op een steenworp van hartje Antwerpen. Combineer het Rivierenhof met het Park Groot Schijn, Ertbrugge Gemeentepark Bremweide voor extra variatie en vele kilometers loopplezier!"

GPX Rivierenhof - 10 km

 • Dijlepad o.l.v. Stijn Baeten

Het is gemakkelijk mijn Dijlepad te vertegenwoordigen aangezien er superlatieven in overvloed zijn, maar ik ga het proberen kort houden. Als je op zoek bent naar een plek die elke keer weer op een veranderend schilderij lijkt, een onverharde ondergrond heeft wat goed is voor blessurepreventie, waar je nooit moet zoeken naar GPS-signaal, die gemaakt is om te knallen tegen 2’30/km of te sleffen tegen 7’00/km en waar je na je inspanning een gezellige pint kunt drinken in het Brughuis? Dan adviseer ik je één plek: het mooiste pad van Vlaanderen. PS: loop je niet graag alleen? Sluit gerust eens aan bij onze Dijleslef van de @dijlesleffers."

GPX Dijlepad - 11 km

 • Herentals o.l.v. Jeremy Genar

"Herentals is een loopparadijs: uitgestrekte bossen, gigantische bergen, enorme zandvlaktes, paarse heide zo ver je kan kijken, meren en rivieren, een fantastisch netwerk aan (trail-)paadjes en last but not least: je hebt er ELKE DAG kans op 20°C en zon! Een favoriete route kiezen is moeilijk, maar ik ga voor een 10 km lange route met een padje dat ik ontdekt heb in de eerste coronalockdown. Het 'padje langs de Neet' stond al lang op mijn verlanglijstje om te lopen in de buurt en - bedankt aan corona - wat een ontdekking… Het is een 2,5 km lange prachtige singletrack langs de meanderende Kleine Nete. En het is vooral de enorme rust dat dit weggetje zo mooi maakt, een echte idyllische plek. Een prachtig door bomen omzoomd weiland zorgt halverwege voor een fantastisch vergezicht voordat je je weer tussen de bescherming van de beuken, eiken en dennen begeeft. Met een beetje geluk zijn ze in het nabijgelegen fabriek van LU chocoladekoekjes aan't bakken en heb je een heerlijke bosgeur met een vleugje chocola. Beter wordt het leven niet. Sowieso deze route komen lopen, van waar in Vlaanderen je ook komt. Ze zal je niet teleurstellen!"

GPX Herentals - 10 km

 • Kalmthoutse Heide o.l.v. Siebe De Winter

"De Kaltmhoutse Heide is gewoon een prachtige omgeving om in rond te dwalen en de tijd of kilometers te vergeten. Je kan er sterk variëren in afstand en in type parcours. Rechte stukken, makkelijk beloopbare paden, single tracks, zwaar los zand of licht heuvelige paden... er is letterlijk voor ieder wat wils. Ik heb voor jullie de langste, maar tegelijk ook mooiste route uitgestippeld zodat je de Kalmthoutse Heide zeker in zijn pracht en praal gezien hebt. Maar eigenlijk is het hele natuurgebied zo goed bepijld dat je makkelijk de tour kan inkorten en zonder problemen weer aan je beginpunt komt."

GPX Kalmthoutse Heide - 24 km

 • Mol o.l.v. Yannick Michiels

"Deze looproute start vanaf de parking aan Havencafé Port Aventura tegenover het Provinciaal Domein Zilvermeer in Mol. Onmiddelijk waan je jezelf in het hoge noorden ten midden van de Molse Meren die centraal staan tijdens deze route. Vertrekken doen we vanuit de jachthaven langs het kanaalmeer richting de heide. Met een beetje geluk kom je al snel een kudde grazende schapen tegen, de plaatselijke herder is namelijk verantwoordelijk voor het natuurbeheer van dit stukje land. De route kruist zo min mogelijk verharde wegen en gaat via het Kristallijn en het strand van vakantiepark Sunparks Kempense Meren. Grote stukken van de route lopen over mooie singletrails langs de waterkant die er goed bijliggen. Een trailschoen is geen must maar kan zeker nuttig zijn bij regenweer. Tijdens de route passeer je drie verschillende waterplassen ontstaan door de witzandontginning maar ondertussen krioelen van de zeldzame vogels. Geniet van de schitterende vergezichten en unieke diversiteit aan natuur. Het oude gemeentelijke huisvuilstort is ondertussen een prachtig glooiend heideterrein dat je passeert in de laatste kilometers voor je terug arriveert aan Port Aventura. Geniet een laatste keer van het uitzicht over het water na 10 km in dit loopparadijs."

GPX Mol - 10.5 km

Voor Vlaams-Brabant

 • Pajottenland o.l.v. Pieter-Jan Ameys

"Het Pajottenland is niet geschikt voor de ongemotiveerde loper. Om de zoveel tijd krijg je een stevige bergop voor de kiezen, afgewisseld met zo nu en dan een goede portie modder. Gelukkig word je hier tijdens het afzien verwend door de vele pittoreske boerendorpjes en prachtige uitzichten waardoor het toch genieten is."

GPX Pajottenland - 8 km

 • Heverleebos o.l.v. Ali Hamdi

"Wie Leuven zegt, zegt atletiek. En waar atletiek is, is een bos met looppaden. Heverleebos is het bos bij uitstek om lange heuvelachtige duurlopen te doen in een natuurlandschap. Heverleebos heeft in de aanbieding: heerlijk beloopbare paden om eens goed op door te knallen, alsook technische paadjes om je trailskills te trainen. Mijn looppad leidt je eerst langs een lange dreef richting de vijvers van Zoet Water waar je een tussenstop kan maken aan de Minnebron. Nadat je even tot rust bent gekomen, kan je beginnen aan de befaamde “Poggio” beklimming. Liefhebbers kunnen op Strava de snelste tijd aanvallen. Na de pittige beklimming volgen enkele goed beloopbare paadjes langs oude bomen en talrijke paddestoelsoorten. Naast de mooie natuur is de kans groot dat je er een Belgische atletiektopper tegenkomt aangezien er in en rond Leuven heel wat topsporters vertoeven."

GPX Heverleebos - 10 km

Voor Limburg

 • Terril Beringen o.l.v. Krijn Van Koolwijk

"Het mooiste en verste uitzicht vind je op de Terril in Beringen. Naast het geweldig uitzicht is het een ideaal parcours om extra kracht te trainen en je klim- en daalkunsten bij te spijkeren. Je vindt er ook prachtige single tracks in de bossen achter de terrils wat dan weer ideaal is om aan je trailskills te werken. Zowel geoefende traillopers als beginnende traillopers zullen hun hart er kunnen ophalen."

GPX Terril Beringen - 11 km

 • Nationaal Park o.l.v. Manuela Soccol

"België heeft maar één erkend nationaal park en dat is het pareltje van Limburg. Het Nationaal Park Hoge Kempen is 12.742 hectare groot en dus het ideale speelterrein voor de natuursporter. De zes toegangspoorten zorgen voor een leuke start en finish met gevarieerde routes waar je zelf het niveau van je loop-/wandeltocht kiest. Het Thorpark is sinds 2018 een onderdeel van het Nationaal Park Hoge Kempen en op een korte afstand van mijn thuis. Hier kan je genieten van een zeer gevarieerd terrein waar het oude mijnverleden, wetenschap en natuur hand in hand gaan. Om mijn mooiste looproute te trotseren zijn trailschoenen sterk aanbevolen, want we zijn niet bang van wat modder, heuveltjes en prachtige uitzichten."

GPX Nationaal Park - 10.5 km

 • Heusden-Zolder o.l.v. Koen Wilssens

"Wist je dat je rondom het circuit in Zolder uren kan wegdromen in de mooie natuur? Je hoeft geen racer te zijn om aan je trekken te komen. Mijn route start op de goed bereikbare parking van het circuit. Daar trek je meteen de bossen in en loop je langs twee mooie meren. Na enkele kilometers draaien en keren kom je langs het kanaal en passeer je langs het circuit waar je kan wegdromen over snelle rondes op de racepiste. We lopen verder over het mooie domein Bovy en via een kort klimmetje op de Bolderberg zetten we pas richting de Kluis. Hier komen we weer in een totaal ander gebied, echt heidegebied met wat los zand en wat klimmetjes op en rond de Kluis. Kleine padjes wisselen zich af met langere bredere wegen. Langs vergezichten en dwars door de mooie natuur. Je komt zoveel verschillende zaken tegen op korte tijd dat je dit zeker eens moet ondergaan hebben. Limburg heeft zoveel moois te bieden om te sporten in de natuur. Allen welkom hier, gewoon genieten, vrij en puur."

GPX Heusden-Zolder - 19 km

Stem mee op jouw absolute nummer 1

De vraag die iedereen zich op dit moment stelt: “En wat is nu het allermooiste loopparcours van dit jaar?” Dat vechten we de komende drie weken uit op onze eigen Facebookpagina. In een rasecht knock-out toernooi zetten we dagelijks twee parcours lijnrecht tegenover elkaar. En jij hebt inspraak in wie er doorstoot naar de volgende ronde! 24 Uur lang openen we de stembus en kan jij op jouw favoriet stemmen door de post te 'liken' met de toegewezen emoji. De winnaar van elk duel stoot door naar de kwartfinale die vanaf 22 december plaatsvindt. Vanaf 27 december volgen de halve finales. Op 30 en 31 december werken we 33 uur lang toe naar de ultieme apotheose door de twee finalisten tegen elkaar uit te spelen. Op vrijdag 31 december, de symbolische allerlaatste dag van het jaar, weten we welk loopparcours zich een jaar lang het mooiste loopparcours mag noemen. Wie o wie haalt het. To be continued…

Ga de parcours zelf ontdekken

We move runners! En om jou warm te maken om in beweging te komen - dat mag uiteraard ook al wandelend - deelden we hierboven graag met jou de verschillende routes. Want wat werkt er nu beter dan gaan lopen in een knap stukje natuur waar je nog nooit eerder kwam? We stellen de GPX-bestanden van de verschillende routes voor iedereen beschikbaar. Laat de benen vollopen terwijl het hoofd leegloopt en geniet ervan!

Tags: Het mooiste loopparcours van 2021

Deel dit artikel


the latest news

EVENTS

De ‘SuperHalfs’, een handvol uitdagingen om te blijven lopen

Doelen zijn er om na te streven, grenzen om te verleggen en goede voornemens… die zijn er te vaak om na drie weken in de vuilbak te belanden. Niet deze keer. Tom liet zich inspireren om een halve marathon te lopen. Een jaar later inspireert hij jou.

EVENTS

Antwerpen loopt | Stoom je samen met ons klaar voor de Antwerp 10 Miles

Noteer 5 februari alvast in je agenda. Vanaf dan nemen we je zes trainingssessies lang op sleeptouw zodat je met goede benen en een gezonde dosis zelfvertrouwen aan de start staat van de Antwerp 10 Miles. Antwerpen loopt, iedereen kan dit!

Tags: Antwerp 10 Miles, antwerpen loopt

EVENTS

Runners’ lab Social Runs | Loop met #teamrunnerslab

De Runners’ lab Social Runs lopen ook in 2023 door. Dit jaar gaan we niet op zoek naar het allermooiste loopparcours, wel naar de gezelligste babbel. Meet the team van jouw favoriete winkel!

Tags: #teamrunnerslab


Maak een afspraak

DE GROOTSTE LOOPSPECIAALZAAK VAN BELGIË