10 SEPTEMBER 2021   l   WEBSHOP

Het prijskaartje van je technische loopkleding ontleed

Kocht je ooit al loopkleding in één van onze winkels? Dan heb je ‘t vast al gemerkt. Het prijskaartje ligt soms iets hoger. De reden? Het gaat om betere loopkleding. Maar wat houdt dat nu net in: ‘beter’? We leggen het voor je uit.

Comfort komt op plaats één

Een eerste aspect dat het prijskaartje van je loopbroek, -shirt of -jacket beïnvloedt, is comfort. En dat is misschien wel belangrijker dan je denkt. Sportkleding die niet zit zoals ze hoort te zitten, is best vervelend. Vraag dat maar aan elke frequente loper. Sterker nog, het kan ook voor blaren en schuurwonden zorgen. Hoe comfortabel je kleding aanvoelt tijdens je training of race kan dus een dealbreaker zijn, zeker bij het langere loopwerk. Welke factoren het meest bijdragen aan het draag- en loopcomfort? De pasvorm en het materiaal. Zo hebben de kledingstukken van de merken die je bij ons vindt vaak een betere pasvorm. Een goede snit zorgt er in de eerste plaats voor dat je voldoende bewegingsvrijheid hebt om je loopbeweging goed uit te voeren. In het geval van een sportbeha kan die pasvorm er ook voor zorgen dat je borsten optimaal ondersteund worden tijdens het lopen. Daarover lees je hier meer.

Naast de pasvorm draagt ook de kwaliteit van het materiaal bij aan je loopcomfort. Om de specifieke functie - zoals vocht- of thermoregulatie - van bepaalde materialen kan je uiteraard niet heen. Daar komen we verder in dit stuk nog op terug. Maar los daarvan, hangt de kwaliteit van een stof vaak nauw samen met de levensduur. Zo zal sportkledij die gemaakt is van minder kwalitatieve materialen veel sneller tekenen van slijtage vertonen. Zeker bij herhaaldelijk wassen. Aan wat je dat merkt? Een verminderde elasticiteit. Looptights zitten normaal gezien strak rond je lichaam. Door een verminderde elasticiteit kunnen ze los(ser) beginnen aanvoelen. Je broek om de vijf looppassen omhoogtrekken is vrij tot heel vervelend. Hetzelfde geldt voor loopsokken en/of sportbeha’s. Ze zakken af of kruipen omhoog, wat voor wrijving en irritatie zorgt. Als de rek eruit is, neemt het comfort af.

Duik in de kleerkast van Koen en Eddy

Slijtage kan je onmogelijk helemaal vermijden, maar items gemaakt van kwalitatievere materialen gaan toch net iets langer mee. Zo blijkt ook uit de kleerkast van Koen Wilssens en Eddy D’Hondt.

Koen Wilssens, CEO van Runners’ lab en al jaren gebeten door de loopmicrobe, zijn kleerkast bevestigt wat je al eerder las. “Ik heb nog verschillende loopshirts en dergelijke die al jaren meegaan en die nog steeds bovengehaald worden voor een looptraining. Met jaren bedoel ik niet kledij van drie jaar geleden, maar effectief stuks die meer dan tien jaar geleden werden aangekocht. Daar is nog niets mis mee. Ik ben daar ook zeker niet alleen in. Eddy, onze aankoopverantwoordelijke, gaat nog net iets verder en loopt nog regelmatig in zijn broeken van vijftien jaar geleden.”

“Tegenwoordig leven we in een maatschappij waarin er veel te veel wordt weggegooid, en vaak zelfs al na amper een jaar. Met de juiste stuks is dat nochtans echt niet nodig. Naar duurzaamheid toe vinden we het bij Runners’ lab belangrijk om kwalitatieve stuks aan te bieden aangezien er weinig wordt gerecycleerd van bijvoorbeeld de technische loopshirts. Daarom worden loopschoenen en loopkledij bij ons zorgvuldig uitgekozen”, aldus de voormalig Belgisch kampioen steeple.

“Het oudste kledingstuk in mijn kleerkast is een donkerblauwe midlayer uit 1994”, vult Eddy aan. “Die gaat al jaren mee, wordt nog steeds gedragen en vertoont nog geen enkel pluisje. Zo heb ik nog wel wat stuks die niet bepaald meer de modetrends volgen – wat al eens tot ergernissen leidt bij mijn vrouw – maar ze voelen zo zalig op de huid dat ik ze nog altijd draag.”

Functionaliteit en innovatie

Een tweede facet dat doorweegt op het prijskaartje van je technisch loopshirt of je waterdichte loopjas is de specifieke functie ervan. Sommige high-performance stoffen en materialen werden specifiek ontwikkeld met een bepaalde functie in gedachten: ze zijn super licht, extra ventilerend, waterafstotend, winddicht, reflecterend of zorgen voor compressie.

Andere helpen dan weer tegen geurtjes. Zo bestaat kleding van Smartwool voor een aanzienlijk percentage uit Merinowol, een materiaal dat over een antibacteriële werking beschikt. Het zorgt ervoor dat onaangename geuren worden opgevangen en niet beginnen ophopen. Gevolg? Kleding van Smartwool geeft minder snel onaangename geuren vrij. Hoe dat net in zijn werk gaat, lees je hier.

Ripstop is een ander voorbeeld. Het is een weeftechniek die ervoor zorgt dat je loopkleding sterker en scheurbestendig(er) is. Handig bij onder andere trailruns, waarbij valpartijen of botsingen met scherpe takken toch net iets vaker voorkomen.

Het zijn maar enkele voorbeelden. Veel merken blijven hard inzetten op innovatie. Ze werken daarvoor vaak nauw samen met (hun elite) lopers. Een proces waarin veel tijd, research en budget kruipt. Ook dat voel je in het prijskaartje. De nieuwe technologieën en innovaties spitsen zich gelukkig steeds vaker toe op duurzaamheid en recyclage. Zo ging adidas samen met non-profitorganisatie Parley de strijd aan tegen plastic afval. De adidas x Parley collectie bestaat uit garen en vezels gemaakt van gerecycleerd plastic afkomstig uit de oceaan.

Look en design

Hoewel onze focus toch vooral op functionaliteit en comfort ligt, kan je er dezer dagen niet meer om heen. Lopers willen er goed uitzien tijdens het sporten, zonder te moeten inboeten op comfort. En dus hebben ook het esthetische aspect en het design van loopkleding steeds meer invloed op het beslissingsproces. Onder de invloed van de fashion wereld en de athleisure trend wordt er in de loopwereld dan ook steeds meer geëxperimenteerd met pasvormen, patronen en kleuren. Creativiteit die we graag zien gebeuren, maar die zich bij sommige merken ook laat voelen in – je raadt het al – de prijs.

Arbeidsomstandigheden

Ook de arbeidsomstandigheden waarin de stoffen en/of kledij gemaakt worden, hebben een invloed op de prijs van je running gear. Zo worden de sokken van Falke in Duitsland en andere Europese landen geproduceerd waar de arbeidskost toch net iets hoger ligt dan in Azië. Je betaalt dus niet zomaar wat meer voor je loopkleding. Het begrip ‘beter’ is niet in enkele woorden te vatten. Er kruipt heel wat ervaring, knowhow, innovatie en bewustzijn in één enkele loopbroek of –jack. Stuk voor stuk aspecten waar wij veel respect voor hebben. En aan dat respect hangen wij maar al te graag een correcte prijs.

Wij helpen je graag verder!

Ben je op onze webshop aan het snuisteren en heb je nog vragen over de materialen of producten. Contacteer dan zeker ons WhatsApp-team op het nummer +32 479 05 65 99. Van maandag t/m zaterdag tussen 9u30 en 18u00 bemant een adviseur deze Live Chat. Je bent ook altijd welkom in onze fysieke winkels waar onze adviseurs je met plezier bijstaan.

Tags: webshop

Deel dit artikel


the latest news

ADVIES

Check, check, dubbelcheck: wat zit er in mijn wedstrijdtas?

De langste, zwaarste trainingen zijn achter de rug. De gezonde stress begint te borrelen en dat ene rode cirkeltje in je agenda komt nu wel heel dichtbij. Dat wil maar één ding zeggen: it's marathon time.

Tags: roadtoberlin, marathon

SPORTKLEDING

Durf jij je te wagen aan een illegaal snelle loopschoen?

Huh, illegaal? Absoluut. Met de Prime X 2 Strung kleurt adidas ver buiten de lijntjes. Sterker nog, het merk drijft zelfs de spot met het officiële wedstrijdreglement.

Tags: Carbonschoen, adidas, adidasrunning, Loopschoenen

ADVIES

Waarom stokken net zo essentieel zijn als trailschoenen tijdens het traillopen

Vederlicht, maar zo stevig als een rots. LEKI trailstokken zijn een absolute must tijdens het lopen in hooggebergte, op lange hellingen en zelfs op vlakke stukken bij ultraruns. Lees hier de voordelen.

Tags: Trailstokken, LEKI


Maak een afspraak

DE GROOTSTE LOOPSPECIAALZAAK VAN BELGIË