09 JUNE 2021   l   WEBSHOP

Op de loop | Het verhaal van Bashir Abdi

‘Op de loop’ is het verhaal van Bashir Abdi. De beste marathonloper van ons land vertelt over zijn hobbelige weg van Somalië tot Gent. In deze biografie wil hij ons vooral laten kennismaken met de persoon die schuilgaat achter de atleet.

Eerste leerkracht Nederlands

Bashir Abdi kreeg al meermaals het verzoek om zijn levensverhaal te mogen neerpennen. Telkens werd het aanbod vriendelijk afgewezen, tot Peter Vervaet de vraag opwierp. “Ik was amper vier dagen in het land en belandde meteen bij Peter in de klas”, vertelde Bashir. “Hij heeft mij het Nederlands meester gemaakt. Toen hij de vraag stelde om een biografie over mij te mogen schrijven kon ik geen nee zeggen. Hij is mij al die jaren blijven volgen en kent mijn verhaal door en door. Het was zeker niet altijd gemakkelijk om bepaalde herinneringen weer op te roepen, maar ik ben blij met het resultaat en zo ontzettend dankbaar dat Peter dit wilde doen.”

Vlucht van zeven jaar naar België

Het traject van deze straffe atleet is dan ook allesbehalve alledaags. Bashir vluchtte op zesjarige leeftijd weg uit Mogadishu, de hoofdstad van Somalië. Hij deed er zeven jaar over om uiteindelijk in België terecht te komen, meer precies in het Gentse. “De beste stad van het land”, zoals hij zelf met trots beschrijft.

“Ik had lange tijd nog nooit van België gehoord. Als toenmalige voetbalfanaat hoorde ik pas tijdens het WK voetbal in 2002 voor het eerst van het land. Ondertussen voel ik mij hier helemaal thuis. Ik heb natuurlijk mijn Somalische achtergrond en heb er nog steeds veel familie wonen, maar ik voel mij echt Gentenaar. Het integratieverhaal is iets wat ik zeker in dit boek wou hebben. Het is een onderwerp dat vaak als negatief wordt bestempeld, maar integratie kan ook zo’n mooi en positief verhaal worden. Er zijn zoveel mensen die iets proberen maken van hun nieuwe leven en dat wou ik ook zeker aanhalen.”

Moeizame weg

Het integratieverhaal van Bashir is dan ook bijzonder succesvol te noemen. Ondanks een hobbelig parcours is Bashir volledig ingeburgerd en heeft hij het zelfs geschopt tot één van de potentiële medaillekandidaten voor ons land op de Olympische Spelen in Tokio.

“Mijn parcours was lang en allesbehalve vlekkeloos. Ik heb heel wat tegenslagen gekend tijdens mijn lange reis naar België en het verlies van mijn moeder in 2011 viel mij ook heel zwaar. Haar dood heeft van mij een ander persoon gemaakt. Op de momenten dat het minder gaat besef je wel echt hoe goed je het op de andere momenten hebt. Na mijn atletiekcarrière wil ik mij volledig storten op het helpen van zij die het moeilijk hebben. Met Sportaround slaag ik daar al enigszins in. Een deel van de opbrengst van dit boek gaat dan ook naar deze organisatie zodat kinderen en jongeren in Gent op een laagdrempelige manier kunnen sporten. Op termijn hoop ik om nog meer te kunnen betekenen voor anderen”, aldus de huidige voorzitter van Sportaround.

Voor- en nawoord weggelegd voor Mo Farah en Koen Naert

Om Bashir volledig als persoon te kunnen schetsen, klopte Peter ook aan bij onder meer Bert Misplon, de boezemvriend van Bashir die hem wist te overhalen om atletiek te proberen. “Atletiek en Bashir, dat was zeker geen liefde op het eerste gezicht”, lachte Bert. Zijn vroegere trainer, Peter Robbens, kon dat beamen en vulde het boek aan met heel wat leuke anekdotes. “In het begin trainde Bashir nog alle disciplines, waaronder dus ook de horden. Ik zette Bashir altijd als laatste in de rij, want hij liep gewoonweg alle horden omver”, blikte hij met het nodige leedvermaak terug. Viervoudig olympisch kampioen Mo Farah en Europees marathonkampioen Koen Naert kropen zelfs zelf even in hun pen om hun tonnen respect voor hun kompaan neer te schrijven.

Nu beschikbaar bij Runners’ lab

Kortom: ‘Op de loop’ is een unieke schets van de persoon achter dit toptalent. De eerste druk van deze biografie is vanaf nu beschikbaar bij Runners’ lab. Op 12 juni kan jij bovendien je exemplaar aankopen én laten signeren door Bashir zelf. Van 14-15u houdt de marathonloper een signeersessie in de Runners’ lab winkel in Gent.

Tags: Op de loop, Bashir Abdi

Deel dit artikel


the latest news

EVENTS

De ‘SuperHalfs’, een handvol uitdagingen om te blijven lopen

Doelen zijn er om na te streven, grenzen om te verleggen en goede voornemens… die zijn er te vaak om na drie weken in de vuilbak te belanden. Niet deze keer. Tom liet zich inspireren om een halve marathon te lopen. Een jaar later inspireert hij jou.

EVENTS

Antwerpen loopt | Stoom je samen met ons klaar voor de Antwerp 10 Miles

Noteer 5 februari alvast in je agenda. Vanaf dan nemen we je zes trainingssessies lang op sleeptouw zodat je met goede benen en een gezonde dosis zelfvertrouwen aan de start staat van de Antwerp 10 Miles. Antwerpen loopt, iedereen kan dit!

Tags: Antwerp 10 Miles, antwerpen loopt

EVENTS

Runners’ lab Social Runs | Loop met #teamrunnerslab

De Runners’ lab Social Runs lopen ook in 2023 door. Dit jaar gaan we niet op zoek naar het allermooiste loopparcours, wel naar de gezelligste babbel. Meet the team van jouw favoriete winkel!

Tags: #teamrunnerslab


Maak een afspraak

DE GROOTSTE LOOPSPECIAALZAAK VAN BELGIË