Er is geen plan(eet) B wordt er wel eens gezegd. Ook bij sportmerken begint dit besef stilaan door te dringen waardoor het punt duurzaamheid steeds hoger op hun agenda komt te staan. De laatste jaren gingen steeds meer merken over op actie.
Sportkledij, loop- en wandelschoenen bestaan voor een aanzienlijk deel uit synthetische materialen zoals polyester en kunststof. Aangezien deze materialen niet snel afbreken, en dus een druk op het milieu uitoefenen, zijn ze niet bepaald eco-vriendelijk. Het gebruik van schadelijke stoffen bij de productie is evenmin een cadeau voor Moeder Natuur. Neem daarbij ook nog eens de hoge CO2-uitstoot en je zal gegarandeerd begrijpen waarom dit agendapunt steeds hoger komt te staan.
Heel wat sportmerken hebben inmiddels concrete doelstellingen opgesteld die ze de komende jaren willen nastreven. Een merk dat al jaren luidop toewerkt naar een duurzamer bestaan en hier al veel stappen in gezet heeft is adidas. In 2015 sloegen zij de handen in elkaar met Parley for the Oceans, een milieuorganisatie die zich vooral bekommert over het clean houden van de oceanen. Door hun samenwerking kwam Primeblue tot stand, het gerecycled high-performance materiaal van adidas dat zowel in hun loopkledij en –schoenen terug te vinden is. Daardoor is de afgelopen vijf jaar het gebruik van zuiver polyester drastisch afgenomen. Inmiddels bestaan meer dan 50% van alle adidasproducten uit gerecycled polyester.
Primeblue moet er mee voor zorgen dat er tegen 2024 geen zuiver polyester meer wordt verwerkt in hun producten. Daarnaast is er ook Primegreen, een reeks van gerecyclede high-performance materialen, gemaakt uit gerecyclede componenten. Naast het gebruik van recyclebare materialen wil adidas in de toekomst ook meer inzetten op materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden en het werken met natuurlijke materialen of nieuwe materialen uit cellen en eiwitten. Dat het na Primeblue niet stopt voor adidas werd onlangs benadrukt door een voorsmaakje te geven van hun [FUTURECRAFT.FOOTPRINT] campagne.
De inspanningen richting een groenere productie komen echter niet alleen langs de zijde van adidas. New Balance onthulde recent nog hun ‘Green Leaf-logo'. Dit embleem wijst op het gebruik van duurzame materialen in het product. In 2025 wil New Balance dan ook enkel en alleen maar eco-leer gebruiken en voor 50% met gerecycled polyester werken om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Over vier jaar willen ze bij de fabricage van hun schoenen eveneens een ‘zero waste’ beleid voeren én volledig afhankelijk zijn van hernieuwbare energie. Ook Scott werkt met een logo om hun ecologische producten aan te duiden.
Nike, Asics, Brooks, Saucony en On zijn maar enkele voorbeelden van merken die eveneens meer beroep gaan doen op recyclebare materialen. Brooks ziet er bovendien ook op toe dat het materiaal in hun BioMoGo DNA middenzool 50 keer sneller afbreekt dan het traditionele EVA. Zij hebben ook een streng beleid op het gebruik van chemicaliën.
Saucony heeft dan weer veel aandacht voor hun productverpakking. Hun schoendozen bestaan momenteel al voor het overgrote deel uit gerecycled papier en streven naar een volledige gerecyclede verpakking. Dit trekken ze ook door naar de prijskaartjes van hun producten.
Bij On zien ze volledig af van dierlijk leer. Niet alleen omwille van dierenmishandeling, maar ook omwille van de chemicaliën die vrijkomen maar ook door de vervuiling van het afvalwater. Mizuno en HOKA zijn twee merken die eveneens geen dierlijk leer gebruiken en zelfs een aanbod aan vegan schoenen hebben.
Wij bij Runners’ lab proberen waar we kunnen ook ons steentje bij te dragen. Zo kunnen klanten het hele jaar doorlopend afgedragen loop- of wandelschoenen bij ons binnenbrengen zodat we de grondstoffen een tweede leven kunnen geven. Dat er nog verbeterpunten zijn in ons duurzaamheidsplan, daar zijn we ons van bewust. Dat ons plan echter geen eindhalte kent, dat kunnen we wel met zekerheid zeggen.
Adidas
Asics
Brooks
New Balance
Nike
On
Salomon
Saucony
Scott
Van 23 mei t/m 8 juni vindt wereldwijd de actie ‘Run For The Oceans’ plaats. Met dit initiatief wil adidas de vervuiling van de oceaan een halt toeroepen. Daar hebben ze jouw hulp voor nodig. Doe mee en win!
Tags: run for the oceans, adidas
Achternagezeten worden door een monster. Het kan zomaar gebeuren. En het opnemen tegen zo’n monster? Niet evident. Want die loopt op wolkjes en is het ook nog eens gewend om lang te lopen. De ON Cloudmonster, wat moet je nog weten over deze schoen?
Tags: On Running
Wie aan de Marathon des Sables denkt, denkt aan zand, meer zand, Tom Waes en vreselijk hard afzien. Dat laatste is exact wat adviseur Pieter-Jan deed tijdens zijn eerste deelname aan de loodzware wedstrijd. Hoe hij het beleefd heeft? Lees het hier.
Tags: #teamrunnerslab