21 MAY 2021   l   WEBSHOP

Ook de loopwereld draagt zijn steentje bij aan een duurzamere toekomst

Er is geen plan(eet) B wordt er wel eens gezegd. Ook bij sportmerken begint dit besef stilaan door te dringen waardoor het punt duurzaamheid steeds hoger op hun agenda komt te staan. De laatste jaren gingen steeds meer merken over op actie.

Druk op het milieu

Sportkledij, loop- en wandelschoenen bestaan voor een aanzienlijk deel uit synthetische materialen zoals polyester en kunststof. Aangezien deze materialen niet snel afbreken, en dus een druk op het milieu uitoefenen, zijn ze niet bepaald eco-vriendelijk. Het gebruik van schadelijke stoffen bij de productie is evenmin een cadeau voor Moeder Natuur. Neem daarbij ook nog eens de hoge CO2-uitstoot en je zal gegarandeerd begrijpen waarom dit agendapunt steeds hoger komt te staan.

Adidas x Parley for the Oceans

Heel wat sportmerken hebben inmiddels concrete doelstellingen opgesteld die ze de komende jaren willen nastreven. Een merk dat al jaren luidop toewerkt naar een duurzamer bestaan en hier al veel stappen in gezet heeft is adidas. In 2015 sloegen zij de handen in elkaar met Parley for the Oceans, een milieuorganisatie die zich vooral bekommert over het clean houden van de oceanen. Door hun samenwerking kwam Primeblue tot stand, het gerecycled high-performance materiaal van adidas dat zowel in hun loopkledij en –schoenen terug te vinden is. Daardoor is de afgelopen vijf jaar het gebruik van zuiver polyester drastisch afgenomen. Inmiddels bestaan meer dan 50% van alle adidasproducten uit gerecycled polyester.

Primeblue moet er mee voor zorgen dat er tegen 2024 geen zuiver polyester meer wordt verwerkt in hun producten. Daarnaast is er ook Primegreen, een reeks van gerecyclede high-performance materialen, gemaakt uit gerecyclede componenten. Naast het gebruik van recyclebare materialen wil adidas in de toekomst ook meer inzetten op materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden en het werken met natuurlijke materialen of nieuwe materialen uit cellen en eiwitten. Dat het na Primeblue niet stopt voor adidas werd onlangs benadrukt door een voorsmaakje te geven van hun [FUTURECRAFT.FOOTPRINT] campagne.

Green leaf

De inspanningen richting een groenere productie komen echter niet alleen langs de zijde van adidas. New Balance onthulde recent nog hun ‘Green Leaf-logo'. Dit embleem wijst op het gebruik van duurzame materialen in het product. In 2025 wil New Balance dan ook enkel en alleen maar eco-leer gebruiken en voor 50% met gerecycled polyester werken om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Over vier jaar willen ze bij de fabricage van hun schoenen eveneens een ‘zero waste’ beleid voeren én volledig afhankelijk zijn van hernieuwbare energie. Ook Scott werkt met een logo om hun ecologische producten aan te duiden.

Meerdere merken met een concreet duurzaamheidsplan

Nike, Asics, Brooks, Saucony en On zijn maar enkele voorbeelden van merken die eveneens meer beroep gaan doen op recyclebare materialen. Brooks ziet er bovendien ook op toe dat het materiaal in hun BioMoGo DNA middenzool 50 keer sneller afbreekt dan het traditionele EVA. Zij hebben ook een streng beleid op het gebruik van chemicaliën.

Saucony heeft dan weer veel aandacht voor hun productverpakking. Hun schoendozen bestaan momenteel al voor het overgrote deel uit gerecycled papier en streven naar een volledige gerecyclede verpakking. Dit trekken ze ook door naar de prijskaartjes van hun producten.

Bij On zien ze volledig af van dierlijk leer. Niet alleen omwille van dierenmishandeling, maar ook omwille van de chemicaliën die vrijkomen maar ook door de vervuiling van het afvalwater. Mizuno en HOKA zijn twee merken die eveneens geen dierlijk leer gebruiken en zelfs een aanbod aan vegan schoenen hebben.

Ook Runners’ lab zet in op een groener beleid

Wij bij Runners’ lab proberen waar we kunnen ook ons steentje bij te dragen. Zo kunnen klanten het hele jaar doorlopend afgedragen loop- of wandelschoenen bij ons binnenbrengen zodat we de grondstoffen een tweede leven kunnen geven. Dat er nog verbeterpunten zijn in ons duurzaamheidsplan, daar zijn we ons van bewust. Dat ons plan echter geen eindhalte kent, dat kunnen we wel met zekerheid zeggen.

Alle doelstellingen en/of acties alfabetisch op een rijtje

Adidas

 • Primeblue: gerecycled high-performance materiaal
 • Three Loop Strategy

Asics

 • CO2-uitstoot met 63% reduceren tegen 2030 om vervolgens in 2050 geen uitstoot meer te hebben.
 • Tegen 2030 uitsluitend gebruik maken van 100% gerecycled polyester in schoenen en sportkledij en 100% hernieuwbare elektriciteit gebruiken.

Brooks

 • Lijst met verboden substanties zoals gevaarlijke chemicaliën en een samenwerking met Bluesign® technologies om materialen te screenen op bijvoorbeeld kleurstoffen en wasmiddelen.
 • Gebruik van gerecycled polyester en biologisch afbreekbare middenzolen in hun schoenen.
 • Streven naar milieuvriendelijkere schoendozen.

New Balance

 • Green Leaf-logo dat wijst op duurzame materialen. Over vier jaar enkel nog eco-leer en min 50% gerecycled polyester gebruiken.
 • Schoendozen uit 100% gerecycled karton.
 • Producten reeds vrij van PVC en tolueen. Tegen 2025 totaal geen gebruik en afvoer meer van gevaarlijke chemicaliën. Tegen 2025 volledig beroep doen op 100% hernieuwbare elektriciteit en een ‘zero wast’ beleid.
 • 30% minder CO2-uitstoot tegen 2030.

Nike

 • Streven naar een CO2-neutrale en afvalvrije productie.

On

 • Productie van een volledig recyclebare schoen: 100% natuurlijk en zonder kleurstoffen, bleekmiddelen of schadelijke kleurprocessen.
 • Uitsluitend gebruik van vegan leer. Acryl wordt net als dierlijk leer geweerd omdat dit productieproces veel energie kost en er chemicaliën bij komen kijken.
 • Maken gebruik van moderne technologieën voor een minder veeleisend ontwikkelingsproces

Salomon

 • Het percentage gerecycled/hergebruikt afval binnen onze activiteiten moet tegen 2025 minimaal 70% bedragen.
 • Tegen 2025 moet de koolstofuitstoot per miljoen euro van de jaarlijkse omzet met 30% gedaald zijn ten opzichte van 2018.
 • Over vier jaar moeten ook alle producten van Salomon ontworpen zijn volgens één of meerdere circulaire economie principes.
 • Alle topleveranciers moeten tegen 2025 voldoen aan Materials Compliance Programs en Restricted Substances Lists.

Saucony

 • Waar mogelijk meer recycled en eco-vriendelijke materialen gebruiken. In de herfst van 2021 zou elk nieuw product een zekere hoeveelheid gerecyclede materialen moeten hebben.
 • Meer duurzame, recyclebare schoendozen en prijskaartjes.

Scott

 • RE-SOURCE BY SCOTT logo voor producten die voldoen aan de duurzaamheidscriteria: min 50% gerecyclede materialen, uit 100% door derden gecertificeerde hernieuwbare materialen én de afwezigheid van waterafstotende stoffen op basis van PFC.
 • Verpakking uit recyclede materialen.

Tags: recycling, Parley for the oceans, Primeblue, Duurzaamheid, adidas

Deel dit artikel


the latest news

EVENTS

De ‘SuperHalfs’, een handvol uitdagingen om te blijven lopen

Doelen zijn er om na te streven, grenzen om te verleggen en goede voornemens… die zijn er te vaak om na drie weken in de vuilbak te belanden. Niet deze keer. Tom liet zich inspireren om een halve marathon te lopen. Een jaar later inspireert hij jou.

EVENTS

Antwerpen loopt | Stoom je samen met ons klaar voor de Antwerp 10 Miles

Noteer 5 februari alvast in je agenda. Vanaf dan nemen we je zes trainingssessies lang op sleeptouw zodat je met goede benen en een gezonde dosis zelfvertrouwen aan de start staat van de Antwerp 10 Miles. Antwerpen loopt, iedereen kan dit!

Tags: Antwerp 10 Miles, antwerpen loopt

EVENTS

Runners’ lab Social Runs | Loop met #teamrunnerslab

De Runners’ lab Social Runs lopen ook in 2023 door. Dit jaar gaan we niet op zoek naar het allermooiste loopparcours, wel naar de gezelligste babbel. Meet the team van jouw favoriete winkel!

Tags: #teamrunnerslab


Maak een afspraak

DE GROOTSTE LOOPSPECIAALZAAK VAN BELGIË