12 MARCH 2021   l   RUNNERS' LAB

40 jaar Runners’ lab | Blik achter de schermen van het Prolab

Philippe Vermaelen is al jaren de stuurman van het Prolab. Met zijn biomechanische kennis en de hulp van hoogtechnologisch meetapparatuur hielp hij al menig topatleet. Recreatieve atleten doen eveneens vaak beroep op zijn expertise.

Antwerp 10 Miles als springplank

Philippe Vermaelen was van jongs af aan gebeten door sport. Toch sloeg hij op professioneel vlak een hele andere weg in. Na enkele jaren op de arbeidsmarkt actief te zijn, bleek hij toch niet de juiste keuze gemaakt te hebben. Philippe trok zijn stoute schoenen aan, dwong een sollicitatiegesprek af bij Runners’ lab, schoolde zich om en groeide geleidelijk aan door tot verantwoordelijke van het Prolab.

“Ik ben altijd heel sportief geweest. Bij mijn studiekeuze behoorde lichamelijke opvoeding tot één van de opties, maar uiteindelijk koos ik toch voor architectuur. Er waren begin de jaren ‘00 namelijk nog niet zoveel mogelijkheden in de sportsector. Het sporten kon ik bovendien nog altijd naast het studeren en werken uitoefenen. Na vier jaar als architect gewerkt te hebben, besefte ik dat ik toch een foute keuze had gemaakt. In die periode kwam alles wat met sporttechnologie te maken had meer op en werd (top)sport stelselmatig professioneler aangepakt. De interesse was groot, dus begon ik te kijken of ik mij niet kon herscholen.”

“Tijdens de Antwerp 10 Miles van 2011 had ik net beslist dat ik mij zou omscholen tot bewegingswetenschapper. Een job als architect zag ik echt niet meer zitten, maar een job bij Runners’ lab zei mij wel iets. Ik liep mijn 16 kilometer uit en vervolgens zocht ik, nog volledig in sportoutfit, de Runners’ lab EXPO op. Ik vroeg naar de verantwoordelijke en stelde vervolgens op de man af de vraag of ze nog iemand extra konden gebruiken. Vanaf dan ging het eigenlijk heel snel. Een week later zat ik bij Koen op het bureau voor een sollicitatiegesprek en in de zomer ging ik aan de slag.”

Doorgroei bij Runners’ lab

Philippe begon, gelijktijdig met zijn opleiding als bewegingswetenschapper, op halftijdse basis als adviseur in de winkel. Na het afronden van zijn studies werd hij al snel fulltime ingeschakeld. Zijn biomechanische achtergrond bleef niet onopgemerkt en dus droegen Jempi en Koen Wilssens met plezier hun rol in het Prolab over aan Philippe.

“Tijdens mijn sollicitatiegesprek had ik nog helemaal niet het juiste profiel. Toch wilde Koen mij een kans geven. Ik voelde dat hij in mij geloofde en dat gaf vertrouwen. Toen ik na mijn studies de vraag kreeg om fulltime aan de slag te gaan en om het Prolab grotendeels over te nemen van Jempi en Koen, moest ik niet twijfelen. Ik sprong voordien af en toe wel eens in, maar mijn rol was tot dan nog vrij ondersteunend. Het is leuk dat het zo geleidelijk aan geëvolueerd is.”

“Vandaag de dag run ik nog altijd het Prolab, aangevuld met een dag in de winkel. De ideale combinatie. In het Prolab kan je dankzij de meer onderbouwde metingen dieper ingaan op bepaalde factoren en dat vind ik geweldig. De combinatie met de winkel maakt het dan weer veelzijdiger. Af en toe mag ik mij ook op wetenschappelijke projecten storten, dus aan variatie geen gebrek.”

Voor alle niveaus toegankelijk

De aanwezigheid van het Prolab is voor veel klanten – deels onbewust – een goed bewaard geheim. Zij die hier wel weet van hebben, hebben vaak een misconceptie rond dit ‘adviesorgaan’. Het Prolab is namelijk allerminst alleen toegankelijk voor topatleten, want door de hoogtechnologische apparatuur zijn tal van metingen mogelijk die de (loop)beweging in beeld brengen. Dit wordt dan verder geanalyseerd en kan dienen om blessures in de toekomst te voorkomen. De recreant loper haalt hier ook zeker veel voordeel uit.

“In de beginjaren hadden we nog niet de materialen van nu. We deden toen grotendeels dezelfde testen, maar met minder gesofisticeerde materialen. Mede dankzij de contacten van Jempi konden we stilaan de ontbrekende apparatuur binnenhalen. Op dat vlak ben ik echt met mijn gat in de boter gevallen, want we zijn zeker mee met de nieuwste methoden en technologieën. Ondanks de invoer van nieuwe materialen is de grootste verandering zonder meer het publiek dat ik over de vloer krijg.”

“Vroeger waren dat quasi enkel topatleten die dankzij Koen zijn connecties hun weg naar ons vonden. Nu is het Prolab voor iedereen opengesteld en kan ook de reguliere klant op onze expertise rekenen. De iets minder getalenteerde atleet kan minstens evenveel, of misschien zelfs meer voordeel halen uit zo’n analyse. Qua techniek, stabiliteit en/of training hebben zij over het algemeen minder kennis waardoor het makkelijker is om hen te helpen.”

“Met behulp van de camera’s kan je eenvoudig hun zwakke schakels aanwijzen om hen vervolgens werkpunten mee te geven. Door het visuele aspect is het voor hen heel behapbaar. Natuurlijk heeft hetgeen we doen pas effect als ze er achteraf ook effectief iets mee doen. Als ze hun resultaten voorleggen aan een kinesist en/of trainer, dan valt er veel winst uit te halen.”

Namen die een belletje doen rinkelen

Zelfs de absolute crème de la crème uit de binnen- en buitenlandse atletiek mocht Philippe al ontvangen. Bashir Abdi, Koen Naert, Hanne Claes en Bart Aernouts zijn maar enkele voorbeelden van de vele Belgen die bij ons passeerden. Ook Europeanen vormen een grote groep, denk maar aan Lynsey Sharp, en zelfs uit Australië reisden al atleten af naar het voor hen totaal onbekende Zwijndrecht. Ryan Gregson, 1500m-finalist op het recentste WK atletiek, is daar één voorbeeld van. Ondanks de weelde aan talent die reeds de revue passeerde blijft Philippe bescheiden.

“Als ik namen van atleten zie voorbijkomen op internationale kampioenschappen, dan verrast het mij toch telkens weer hoeveel er van hen al bij ons zijn gepasseerd. Ik ben niet zo goed met namen, maar de Ier Thomas Barr is zo’n atleet die mij altijd is bijgebleven. Ondanks zijn vierde plaats op de Olympische Spelen in Rio is hij niet zo bekend, maar hij was echt een heel aangenaam persoon. Mo Farah is zonder twijfel de grootste naam die ik al mocht begeleiden. Ik zal hem zeker niet anders behandelen dan iemand anders, al moet ik toegeven dat ik bij hem altijd wel wat stress heb. Je vraagt je op zo’n moment wel eens af wat je iemand als hem nog kan bijbrengen. Topatleten hebben vaak al heel hard op techniek getraind, dus dan ligt de focus meer op kleinere details en andere parameters.”

“Het is heel leuk om zo’n talenten te mogen helpen, maar ik ben niet iemand die gaat claimen dat ik voor een bepaalde prestatie heb gezorgd. Wij zijn zeker een belangrijke schakel, we zijn goed in wat we doen en we zullen ook telkens ons uiterste best doen om alles wat binnen ons bereik ligt op punt te stellen. Dit houdt in dat we de sporter helpen bij onder meer het maken van de juiste schoenkeuze, aangepaste zolen maken indien nodig, en eventuele aanpassingen aan schoenen uitvoeren... maar er is zoveel meer. Die atleten worden omringd door een heel team, dus dan is het niet aan mij om te beweren dat ik dergelijke prestaties mee heb verwezenlijkt.”

Veel expertise onder één dak

Philippe zijn brede kennis over alles wat met lichaamsbeweging te maken heeft, laat het ook toe om sporters uit andere takken aan analyses en testings te onderwerpen. Het Prolab stelt zich op verschillende vlakken heel veelzijdig op waardoor we onszelf weten te onderscheiden.

“We schieten niet alleen sporters uit de atletiek te hulp. Ook veel sporters uit professionele basketbal-, voetbal- of wielerploegen komen regelmatig langs om zich preventief te laten testen. Zij leggen tijdens een wedstrijd of training ook heel wat kilometers al lopend af, dus voor hen is dit eveneens een meerwaarde. Enkele jaren geleden reisden zelfs enkele Noorse topatleten uit het langlaufen af naar ons lab. Hun latten werden op wieltjes bevestigd om zo aan de hand van camera’s tal van zaken te meten. Toen werd ik echt uit mijn comfortzone getrokken. Het was iets helemaal anders dan wat ik gewend was, dus ik werd verplicht om anders te redeneren. Een boeiende uitdaging.”

“Daarnaast onderscheiden we ons naar mijn gevoel ook door onze gerichte aanpak. We hebben het atelier, veel ervaring en kennis op vlak van schoenadvies en -technologie, we kunnen zolen maken op maat en schoenen aanpassen. Het belangrijkste: we kunnen alles ook onmiddellijk testen in het lab. Die koppeling tussen de metingen en mogelijkheden op vlak van schoenen en zolen is ons sterk punt. Deze unieke manier van werken zal je niet snel elders terugvinden. Ook niet in het buitenland, of toch niet op die nauwkeurigheid of met die graad van technologie. Misschien wel in universiteiten, maar zij doen hun metingen vaak in functie van eigen projecten en niet rechtstreeks om de atleet te helpen.”

“Door al die expertise onder één dak vinden veel (buitenlandse) atleten hun weg naar hier. Ikzelf heb even getwijfeld of ik niet eerder in een universiteit of ziekenhuis aan de slag zou gaan. Dat meten en weten vind ik op zich wel leuk, maar snel concrete resultaten zien geeft mij toch net iets meer voldoening. Ik kan in mijn huidige job effectief iets meegeven aan de atleten en kort op de bal spelen. Dit miste ik bijvoorbeeld tijdens mijn job als architect. Ik kon maanden aan een project werken en dan was er nog geen steen gelegd.”

Runners’ lab magic?

Na 10 jaar Runners’ lab kan Philippe inmiddels al een goede balans opmaken. Van zijn carrièreswitch heeft hij nog steeds allesbehalve spijt. Zijn passie voor sport, de uitdagingen die zijn job teweegbrengen en het team rondom hem maken dat hij zich elke dag met plezier verdiept in zijn metingen en analyses. Enkele maanden geleden liet hij zich bovendien verleiden om een eerste marathon af te werken. Runners’ lab magic?

“Ik geloof sterk in onze aanpak en in hetgeen we hier doen. Anders zou ik hier niet komen werken zijn. Het heeft wel even geduurd voordat ik mijn job vol zelfvertrouwen kon uitvoeren en dat vertrouwen kon uitstralen naar de klant. Nu ik de nodige ervaring heb, sta ik stevig in mijn schoenen. Dat wil niet zeggen dat ik altijd op alles een antwoord heb. Je kan niet alles weten en ik heb er geen moeite mee om dat toe te geven. Ik heb ook een sterk team achter mij waarop ik kan terugvallen en dat doet veel.”

“Er heeft ooit iemand tegen mij gezegd dat er drie belangrijke dingen zijn op je werk en ik kan mij daar eigenlijk wel in vinden. Dat zijn je collega’s, je loon en het werk dat je doet. Als er twee van de drie goed zijn, dan mag je al heel content zijn. Ik ben met alle drie tevreden, dus ik kan mij echt gelukkig prijzen. Mogen samenwerken met gelijkgestemden is het allerleukste wat er is. Ik denk niet dat er veel bedrijven zijn die zo sportief zijn, al maakt het hier echt niet uit hoeveel je sport. Wat wel uitmaakt is of je sportminded bent. Een toptijd op een bepaalde afstand neerzetten is geen must, maar wel af en toe iets doen wat je nog nooit gedaan hebt. Koen vindt het geweldig om een challenge voor te leggen aan het team en om dan te zien dat iedereen er vol voor gaat. Op zich ben ik niet zo competitief aangelegd, maar ik heb mij enkele maanden geleden toch aan mijn allereerste marathon gewaagd. Ik moet toegeven, het is super om iets tot een goed einde te brengen waarvan je op voorhand niet dacht dat je het zou kunnen.”

Tags: since1980, 40jaar

Deel dit artikel


the latest news

EVENTS

De ‘SuperHalfs’, een handvol uitdagingen om te blijven lopen

Doelen zijn er om na te streven, grenzen om te verleggen en goede voornemens… die zijn er te vaak om na drie weken in de vuilbak te belanden. Niet deze keer. Tom liet zich inspireren om een halve marathon te lopen. Een jaar later inspireert hij jou.

EVENTS

Antwerpen loopt | Stoom je samen met ons klaar voor de Antwerp 10 Miles

Noteer 5 februari alvast in je agenda. Vanaf dan nemen we je zes trainingssessies lang op sleeptouw zodat je met goede benen en een gezonde dosis zelfvertrouwen aan de start staat van de Antwerp 10 Miles. Antwerpen loopt, iedereen kan dit!

Tags: Antwerp 10 Miles, antwerpen loopt

EVENTS

Runners’ lab Social Runs | Loop met #teamrunnerslab

De Runners’ lab Social Runs lopen ook in 2023 door. Dit jaar gaan we niet op zoek naar het allermooiste loopparcours, wel naar de gezelligste babbel. Meet the team van jouw favoriete winkel!

Tags: #teamrunnerslab


Maak een afspraak

DE GROOTSTE LOOPSPECIAALZAAK VAN BELGIË