01 FEBRUARY 2021   l   WEBSHOP

Hybride loopschoenen | Brug tussen trailschoenen en loopschoenen voor de weg

De term ‘hybride’ ken je allicht uit de autowereld. Ook in de loopwereld heeft deze term zijn intrede gedaan, want hybride loopschoenen vormen de brug tussen loopschoenen voor op de weg en trailschoenen.

Hybride loopschoenen multi-inzetbaar

Gedaan met hokjesdenken. De tijd dat je moest kiezen tussen een model om op het asfalt je kilometers af te leggen en een model voor wanneer je de natuur en zijn onverharde paden opzoekt, is voorbij. Hybride loopschoenen doorbreken het zwart-wit plaatje, want door hun combinatie aan technieken zijn deze schoenen multi-inzetbaar. De typische ‘door-to-trail’-lopers hebben dan ook geen moeite om deze modellen te omarmen. Zij hoeven zich geen zorgen meer te maken wanneer ze hun deur uitstappen en pas na enkele kilometers eindelijk hun favoriete bos bereiken.

De perfecte combo van twee ideale werelden.

Wat heeft een hybride loopschoen nu meer dan de typische loop- en trailschoenen? Deze modellen combineren elk hun meest essentiële eigenschappen waardoor ze moeiteloos kunnen schakelen tussen verharde en zachte looppaden. In vergelijking met typische trailschoenen wordt er in dit tussenmodel meer aandacht geschonken aan een goed dempingsmechanisme zodat de impact van het lopen op de weg beter opgevangen wordt. Deze hybride loopschoenen verkiezen dan weer een buitenzool met grip zodat er voldoende tractie is op losse en oneffen terrein. Daarnaast zijn deze alleskunners uitgerust met verstevigd materiaal in het bovenwerk, zonder de souplesse en het comfort van ‘road running shoes’ naar beneden te halen.

Waterdicht membraan: Do or Don’t?

Sommige hybride loopschoenen genieten eveneens van waterdichte eigenschappen. Hun bovenwerk is namelijk uitgerust met een waterdicht membraan zoals GORE-TEX of Sympatex. Wie vroeger waterdichte schoenen wou, moest inleveren op vlak van comfort. Dankzij de invisible fit technologie is dat verleden tijd. Eddy D’hondt, de aankoopverantwoordelijke bij Runners’ lab, is alvast enthousiast over deze techniek.

“De invisible fit technologie zorgt voor een waterdichte schoen die kan wedijveren met het comfort van een niet-waterdichte schoen. Vroeger werd een extra laag GORE-TEX aangebracht in de schoen die het water buitenhield, maar wel duidelijk voelbaar was. Door gebruik te maken van deze nieuwe technologie heb je eveneens een waterdicht en goed ademend membraan, maar je voelt het niet zitten. In mijn ogen zorgt deze eigenschap voor een grote toegevoegde waarde.”

Waterdichte schoenen lijken op het eerste gezicht een grote luxe. Er is echter ook een keerzijde aan deze functie, want soms snijdt het in zijn eigen vel. Het membraan mag dan wel waterdicht zijn, langs je enkels kan er nog steeds water in de schoen komen. Wat er inzit, loopt er door zijn waterdichte eigenschappen echter niet meer uit. Wanneer je dus grote plassen moet trotseren of een rivier moet oversteken is het quasi onvermijdelijk dat er water in de schoenen loopt. In dergelijke situaties zijn waterdichte schoenen niet aan te raden. Bij regenweer of natte ondergronden is deze eigenschap wel een grote troef.

Wanneer kies ik best voor een hybrideschoen (of wanneer net niet)?

Hybride loopschoenen, een geniale uitvinding zou je denken. Zeker en vast! Al moet hier wel een kanttekening bij gemaakt worden. Deze veelzijdige modellen kunnen veel aan, maar toch is niet iedereen erbij gebaat. Loop je het overgrote deel van de tijd op asfalt en sla je slechts af en toe eens een onverhard wegje in? Dan hou je het beter bij loopschoenen die erop gericht zijn om puur die verharde wegen te belopen. Plan je een trail met veel hoogtemeters, met moeilijk beloopbare en zeer technische single tracks? Dan win je meer bij een typische trailschoen. Er is niet voor niets het gezegde: “Schoenmaker blijf bij je leest.”

Advies op maat

Het vinden van een geschikte (hybride) loopschoen blijft echter heel persoonlijk. Een grondige individuele analyse via een gerichte vraagstelling kan je helpen om de juiste loopschoen te selecteren die bij jouw favoriete ondergrond, loopstijl en voetafwikkeling past. Benieuwd naar dit model, of wil je graag meer weten over gelijkaardige modellen? Contacteer dan zeker onze adviseurs die via WhatsApp 7/7 voor je klaarstaan op het nummer +32 479 05 65 99 of kom langs op afspraak.

Tags: Road Running, Hybride running, TrailRunning

Deel dit artikel


the latest news

TEAM RUNNERS' LAB

Run For The Oceans en maak kans op een adidas Primeblue outfit

Van 23 mei t/m 8 juni vindt wereldwijd de actie ‘Run For The Oceans’ plaats. Met dit initiatief wil adidas de vervuiling van de oceaan een halt toeroepen. Daar hebben ze jouw hulp voor nodig. Doe mee en win!

Tags: run for the oceans, adidas

WEBSHOP

Hoe goed is de nieuwe ON Cloudmonster nu echt?

Achternagezeten worden door een monster. Het kan zomaar gebeuren. En het opnemen tegen zo’n monster? Niet evident. Want die loopt op wolkjes en is het ook nog eens gewend om lang te lopen. De ON Cloudmonster, wat moet je nog weten over deze schoen?

Tags: On Running

TEAM RUNNERS' LAB

Marathon des Sables | A highway to hell met hemelse afloop

Wie aan de Marathon des Sables denkt, denkt aan zand, meer zand, Tom Waes en vreselijk hard afzien. Dat laatste is exact wat adviseur Pieter-Jan deed tijdens zijn eerste deelname aan de loodzware wedstrijd. Hoe hij het beleefd heeft? Lees het hier.

Tags: #teamrunnerslab


Maak een afspraak

DE GROOTSTE LOOPSPECIAALZAAK VAN BELGIË