01 FEBRUARY 2021   l   WEBSHOP

Hybride loopschoenen | Brug tussen trailschoenen en loopschoenen voor de weg

De term ‘hybride’ ken je allicht uit de autowereld. Ook in de loopwereld heeft deze term zijn intrede gedaan, want hybride loopschoenen vormen de brug tussen loopschoenen voor op de weg en trailschoenen.

Hybride loopschoenen multi-inzetbaar

Gedaan met hokjesdenken. De tijd dat je moest kiezen tussen een model om op het asfalt je kilometers af te leggen en een model voor wanneer je de natuur en zijn onverharde paden opzoekt, is voorbij. Hybride loopschoenen doorbreken het zwart-wit plaatje, want door hun combinatie aan technieken zijn deze schoenen multi-inzetbaar. De typische ‘door-to-trail’-lopers hebben dan ook geen moeite om deze modellen te omarmen. Zij hoeven zich geen zorgen meer te maken wanneer ze hun deur uitstappen en pas na enkele kilometers eindelijk hun favoriete bos bereiken.

De perfecte combo van twee ideale werelden.

Wat heeft een hybride loopschoen nu meer dan de typische loop- en trailschoenen? Deze modellen combineren elk hun meest essentiële eigenschappen waardoor ze moeiteloos kunnen schakelen tussen verharde en zachte looppaden. In vergelijking met typische trailschoenen wordt er in dit tussenmodel meer aandacht geschonken aan een goed dempingsmechanisme zodat de impact van het lopen op de weg beter opgevangen wordt. Deze hybride loopschoenen verkiezen dan weer een buitenzool met grip zodat er voldoende tractie is op losse en oneffen terrein. Daarnaast zijn deze alleskunners uitgerust met verstevigd materiaal in het bovenwerk, zonder de souplesse en het comfort van ‘road running shoes’ naar beneden te halen.

Waterdicht membraan: Do or Don’t?

Sommige hybride loopschoenen genieten eveneens van waterdichte eigenschappen. Hun bovenwerk is namelijk uitgerust met een waterdicht membraan zoals GORE-TEX of Sympatex. Wie vroeger waterdichte schoenen wou, moest inleveren op vlak van comfort. Dankzij de invisible fit technologie is dat verleden tijd. Eddy D’hondt, de aankoopverantwoordelijke bij Runners’ lab, is alvast enthousiast over deze techniek.

“De invisible fit technologie zorgt voor een waterdichte schoen die kan wedijveren met het comfort van een niet-waterdichte schoen. Vroeger werd een extra laag GORE-TEX aangebracht in de schoen die het water buitenhield, maar wel duidelijk voelbaar was. Door gebruik te maken van deze nieuwe technologie heb je eveneens een waterdicht en goed ademend membraan, maar je voelt het niet zitten. In mijn ogen zorgt deze eigenschap voor een grote toegevoegde waarde.”

Waterdichte schoenen lijken op het eerste gezicht een grote luxe. Er is echter ook een keerzijde aan deze functie, want soms snijdt het in zijn eigen vel. Het membraan mag dan wel waterdicht zijn, langs je enkels kan er nog steeds water in de schoen komen. Wat er inzit, loopt er door zijn waterdichte eigenschappen echter niet meer uit. Wanneer je dus grote plassen moet trotseren of een rivier moet oversteken is het quasi onvermijdelijk dat er water in de schoenen loopt. In dergelijke situaties zijn waterdichte schoenen niet aan te raden. Bij regenweer of natte ondergronden is deze eigenschap wel een grote troef.

Wanneer kies ik best voor een hybrideschoen (of wanneer net niet)?

Hybride loopschoenen, een geniale uitvinding zou je denken. Zeker en vast! Al moet hier wel een kanttekening bij gemaakt worden. Deze veelzijdige modellen kunnen veel aan, maar toch is niet iedereen erbij gebaat. Loop je het overgrote deel van de tijd op asfalt en sla je slechts af en toe eens een onverhard wegje in? Dan hou je het beter bij loopschoenen die erop gericht zijn om puur die verharde wegen te belopen. Plan je een trail met veel hoogtemeters, met moeilijk beloopbare en zeer technische single tracks? Dan win je meer bij een typische trailschoen. Er is niet voor niets het gezegde: “Schoenmaker blijf bij je leest.”

Advies op maat

Het vinden van een geschikte (hybride) loopschoen blijft echter heel persoonlijk. Een grondige individuele analyse via een gerichte vraagstelling kan je helpen om de juiste loopschoen te selecteren die bij jouw favoriete ondergrond, loopstijl en voetafwikkeling past. Benieuwd naar dit model, of wil je graag meer weten over gelijkaardige modellen? Contacteer dan zeker onze adviseurs die via WhatsApp 7/7 voor je klaarstaan op het nummer +32 479 05 65 99 of kom langs op afspraak.

Tags: Road Running, Hybride running, TrailRunning

Deel dit artikel


the latest news

ADVIES

DNA analyse | Ready to feed the lion inside you?

Jouw lichaam beter leren kennen? Weten hoe je lichaam reageert op voedingsstoffen? Inzicht krijgen in het type sport waar jij aanleg voor hebt? Een DNA analyse beantwoordt al deze vragen. Bestel je DNA kit en laat je begeleiden door onze DNA experts.

Tags: 4Gold, DNA analyse

WEBSHOP

Testpanel spreekt zich uit | Brooks Glycerin 20 wederom geprezen om zijn comfort

Luxueuze demping, ultrazacht, uitmuntend comfort. Drie kwaliteiten die bij het gros van de lopers in de smaak valt. Drie kwaliteiten waar de Brooks Glycerin om bekend staat. Versie 20 voegt een vleugje innovatie toe aan de collectie. Wij testten hem.

Tags: Brooks

WEBSHOP

Feit of fabel: de HOKA Bondi 8 troeft de snellere HOKA Mach 5 af

HOKA Mach 5 vs HOKA Bondi 8. De schoen die door elke bocht scheurt vs de schoen die in alle comfort kilometers vreet. De directe schoen vs de superzachte schoen. Enfin, je snapt het principe. Wie houdt zich het best staande in een rechtstreeks duel?

Tags: hoka


Maak een afspraak

DE GROOTSTE LOOPSPECIAALZAAK VAN BELGIË