WEBSHOP OPEN 24/7 | Contacteer onze adviseurs via WhatsApp (+32 479 05 65 99) voor LIVE CHAT van maandag t/m zaterdag tussen 9u30 en 18u00.

 

Voor SCHOENADVIES werken we uitsluitend OP AFSPRAAK. Boek op voorhand jouw persoonlijke afspraak voor 30 minuten één-op-één advies. Lees hier meer.

AfspraakMaak een afspraak
31 JANUARY 2021   l   SPORTKLEDING

Hoe kies je de juiste sportbeha? Beat the bounce!

Het dragen van een juiste sportbeha is belangrijk. Het belang daarvan wordt nog vaak onderschat, want wist je dat 77% van de vrouwen pijnlijke borsten ervaart bij het sporten? Runners’ lab zet de belangrijkste feiten en aandachtspunten op een rijtje.

Draag zorg voor je borsten tijdens het lopen

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen hun borsten zien als één van de grootste barrières om te sporten. Aangezien 77% van de vrouwen pijnlijke borsten ervaart tijdens of na het sporten is de reden niet zo gek ver te zoeken. Vooral vrouwen met een iets grotere cupmaat lijken hier last van te hebben. Nochtans kan een goede sportbeha in de juiste maat soelaas bieden.

Voor veel vrouwen is het echter niet zo evident om een juiste maat en type te vinden, want vier op de vijf vrouwen dragen een foute sportbeha. Ook het belang ervan wordt nog vaak geminimaliseerd. Bij Runners’ lab bieden wij dan ook één-op-één sportbeha-advies aan om dit probleem zoveel mogelijk de wereld uit te helpen. Door het breed gamma aan maten (cup AA tot K en omtrek 65 tot 110) bij Runners’ lab kunnen we bovendien het merendeel van de vrouwen aan een sportbeha helpen.

Waarom is het dragen van de juiste sportbeha zo belangrijk?

Sporten met een sportbeha die onvoldoende steun biedt, kan het borstweefsel permanent schaden. Zeker als je aan een high impact sport zoals lopen doet. Naast de impact op je lichaam kan een verkeerde sportbeha ook een negatieve invloed uitoefenen op je sportieve prestaties. Wanneer je borsten onvoldoende ondersteund worden, gaan ze meer bewegen waardoor ze je paslengte met vier centimeter kunnen verkleinen. Dit lijkt misschien niet veel, maar wanneer je een marathon loopt komt dit al overeen met meer dan anderhalve kilometer. Nek- en rugklachten kunnen eveneens het gevolg zijn van het gebrek aan een goede sportbeha of de foute maat ervan. Maar wat houdt dat exact in een goede sportbeha en hoe bepaal je de juiste maat?

Waar let je op bij het uitkiezen van een sportbeha?

Een goede sportbeha zal de beweging van de borsten tot een minimum herleiden, zal ze in vorm houden en ook nog eens het kwetsbaar borstweefsel beschermen. Het aanbod aan sportbeha’s is groot. Je hebt compressiebeha’s, beha’s met afzonderlijke compartimenten, al dan niet voorgevormde cups, met of zonder beugel, brede of smalle schouderbandjes die een kruis op de rug vormen of net niet... Laten we dit spinnenweb even voor jullie ontwarren.

Type model

Een compressiebeha zal, zoals de naam het al aangeeft, compressie uitoefenen op je borsten. Vrouwen met een cupmaat D of groter zien best af van dit type beha. Zij hebben meer baat bij een model met een afzonderlijk compartiment voor elke borst, want dit zal zorgen voor meer ondersteuning van beide borsten.

Of je kiest voor een sportbeha met beugel, voorgevormde cups of niet voorgevormde cups hangt veelal af van je persoonlijke voorkeur. De voorgevormde cups kunnen voor iets meer steun zorgen en zitten vaak esthetisch mooier omdat de borst mooi vlak is. Een nadeel kan hier zijn dat je borsten er niet perfect inpassen omdat je borsten zelden identiek zijn aan elkaar. Bij niet voorgevormde cups zal het extra stiksel aan de buitenkant ervoor zorgen dat de stof niet uitrekt. Dit zorgt ervoor dat ook deze modellen van sportbeha’s voor voldoende ondersteuning zorgen. De aanwezigheid van een beugel draagt ook bij aan de ondersteuning, al is dit geen must. De omtrekband zal namelijk het meeste werk voor zijn rekening nemen. De flexibele beugels in sportbeha's zijn speciaal ontworpen om enigszins mee te buigen met het lichaam. Nadelig aan dit type sportbeha is dat je beugel soms kan voelen zitten en dit kan voor een ongemakkelijk gevoel zorgen. Kwalitatieve merken zullen dit probleem voorkomen door de beugel te omgeven door tunnels van schok- en drukdempend materiaal. Sportbeha's met beugel zijn echter af te raden wanneer je last hebt van blijvend littekenweefsel ter hoogte van de borst. De eerste drie tot zes maanden na een borstoperatie blijf je beter ook weg van dit type (sport)beha, idem dito wanneer je een nikkelallergie hebt of wanneer je zwanger bent.

Type schouderbandjes

Sportbeha’s met bredere schouderbandjes verkiezen ook de voorkeur. Smallere bandjes kunnen namelijk niet de steun van de bredere bandjes evenaren en kunnen voor een snijdend gevoel zorgen ter hoogte van de schouders. Het aanbod bij Runners’ lab bestaat bijgevolg enkel uit schouderbandjes van deze bredere categorie.

Als de bandjes een kruis op de rug vormen, het zogenaamde racerback systeem, zal je eveneens kunnen rekenen op een betere schokabsorptie. Dit systeem wordt door sommigen als minder praktisch ervaren aangezien je de sportbeha over je hoofd moet trekken, maar ook dit hangt af van je persoonlijke voorkeur.

Hoe kies je de juiste maat?

Omtrekmaat

De omtrek is een belangrijke parameter bij het passen van een sportbeha aangezien de steun van hieruit moet komen en niet van de schouderbandjes zoals velen denken. Een te losse borstband durft omhoog kruipen terwijl deze bij een goede maat niet zal verschuiven of bewegen. Steek je armen bij het passen even de lucht in en het zal snel duidelijk worden of de borstband blijft zitten. Het omgekeerde mag echter ook niet voorvallen. De band mag niet te strak zitten, wat wel het geval is wanneer het je ademhaling bemoeilijk of wanneer er huid over de band uitpuilt. Pas een beha overigens altijd op de grootste sluiting zodat je de omtrek nog kan verkleinen als het model losser wordt door het vele dragen of wassen.

Cupmaat

Daarnaast speelt de cupmaat een belangrijke rol. De borsten moeten mooi omsloten zijn. Dit wil zeggen dat je borsten niet uit de sportbeha mogen puilen. Er mogen ook geen gleuven zijn aan de bovenkant of de zijkanten. Het materiaal tussen de cups en net onder je borsten moet dan weer plat tegen het lichaam aanliggen. Bij een sportbeha met beugel mag je de beugel noch voelen zitten, noch voelen prikken. Deze moet helemaal rond de borst zitten zonder ergens tegen te duwen. Als je te veel lucht in de beha hebt en je ziet plooitjes ontstaan, dan is de cup wellicht te groot. Ook hier kan je de armen in de lucht steken bij wijze van test. Piept je borst eronderuit, dan is de cup te klein. Let ook zeker op de uitsnijding. Deze mag niet te diep zijn want anders zal de opwaartse beweging van de borst onvoldoende gecounterd worden.

Schouderbandjes

Tenslotte verdienen ook de schouderbandjes nog jouw aandacht. Wanneer je inkepingen in de huid ziet, wil het zeggen dat deze veel te strak aangespannen zijn. Het zijn, zoals eerder aangehaald, niet de schouderbandjes die voor de meeste steun moeten zorgen, wel de borstband.

Laatste check-up

Nog niet helemaal zeker over je maat? Vraag raad aan de Runners’ lab adviseurs of doe de bounce test. Spring een paar keer op en neer en hou met de hulp van een spiegel in het oog of je borsten nabewegen of dat ze mooi op hun plek blijven zitten. Als het dit laatste is, dan heb je de juiste sportbeha beet en kan je ervan op aan gaan dat je ook tijdens het lopen ongehinderd kilometers zal kunnen maken.

Runners’ lab FAQs

Is de maat van mijn sportbeha gelijk aan die in mijn gewone beha?

Sportbeha’s kunnen soms iets strakker zitten dan je dagdagelijkse beha. Het ene model is het andere ook niet en ook per merk zit er soms een verschil op. Een sportbeha pas je dus best altijd even.

Ik heb een grote cupmaat en/of omtrekmaat. Kan ik dan bij Runners’ lab een sportbeha vinden?

Bij Runners’ lab hebben we een breed arsenaal aan cupmaten en omtrekmaten voorhanden. Van cupmaat AA tot K en van omtrekmaat 65 tot 110, we hebben het allemaal in ons gamma. We hebben overigens ook verlengstukken om de omtrek extra te vergroten.

Hoe vaak moet ik mijn sportbeha wassen?

Idealiter was je jouw sportbeha na elke sportsessie. Steek je sportbeha in een waszakje en was het met vloeibaar wasmiddel. Gebruik zeker geen waspoeder want dit zal de poriën van de technische stof verstoppen, waardoor het ademend vermogen van de sportbeha afneemt. Hou wel in het achterhoofd dat je sportbeha na 200 wasbeurten stilaan aan vervanging toe is. Een algemene richtlijn bij het wassen van sportkleding is bovendien dat je nooit wasverzachter mag gebruiken.

Wanneer heb ik een high impact sportbeha nodig?

High impact sportbeha’s zijn belangrijk bij sporten waarbij de beha veel schokken zal moeten opvangen. Voorbeelden van zo’n sporten zijn lopen, dansen, gevechtssporten, paardrijden, mountainbiken,... Bij sporten zoals gewichtheffen, yoga, hiken en crosstraining zullen je borsten minder op en neer bewegen en zou je voldoende kunnen hebben aan een medium impact sportbeha.

Is sporten zonder sportbeha ongezond?

Ja. En dit geldt zeker niet alleen voor vrouwen met een grotere cupmaat. Ook vrouwen met een cupmaat A hebben bij high-impact sporten nood aan extra ondersteuning. Ook bij hen kan het borstweefsel namelijk beschadigd geraken. Bij een hoge belasting kan de elasticiteit van het weefsel afnemen wanneer de borst onvoldoende ondersteund wordt. Wanneer dit herhaaldelijk gebeurt kan het weefsel zelfs inscheuren. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 44% van de vrouwen nog regelmatig sport zonder sportbeha, terwijl een gewone sportbeha maar 20-30% van de schokken opvangt tegenover de 80% van een goede sportbeha.

Zijn voorgevormde cups of sportbeha’s met beugel beter?

Voorgevormde cups of sportbeha’s met beugel zijn zeker niet beter. Het klopt wel dat voorgevormde cups en beugels in zekere zin extra steun bieden, maar dat wil zeker niet zeggen dat dit type sportbeha beter is. Dit hangt heel hard af van jouw lichaamstype en wat jij comfortabel vindt.

Ik krijg schuurplekken ter hoogte van mijn sportbeha. Wat nu?

Schuurplekken op de huid wijzen op wrijving gecombineerd met zweet/vocht. Deze irritaties kunnen een teken zijn van een sportbeha die toch niet helemaal zit zoals hij zou moeten. Dit kan dus betekenen dat de maat van je sportbeha niet goed is of dat je sportbeha aan vervanging toe is. Onder meer een anti-frictie crème of speciale plakkers kunnen deze irritatie doen verhelpen, maar dat neemt de oorzaak niet weg.

Tags: sportbeha specialist, Runners' lab sportbeha, sportbeha, runBra, Sportondergoed, Shock Absorber, sportbh, marathon


the latest news

TEAM RUNNERS' LAB

London Marathon Davinia en Aaron | Verhaal van euforie op London Bridge en verzuring tot achter de oren

Davinia en Aaron stonden begin oktober beiden met een concreet doel voor ogen aan de start van de London Marathon. Ze beten allebei hun tanden stuk op die verhoopte tijd, maar blikken ondertussen wel terug op een onvergetelijke ervaring. Hun verhaal.

Tags: New Balance, London Marathon, Virgin Money London Marathon, Team Runners' lab

WEBSHOP

Vijf vragen aan nieuwkomer SAYSKY

Onbekend is onbemind. Daarom laten we jou kennismaken met SAYSKY, een nieuw kledingmerk in ons gamma. Een kledingmerk dat er bovendien niet voor terugdeinst om uit te pakken met slogans als ‘Fuck the norm’. Een kledingmerk met een verhaal.

Tags: SAYSKY

VACATURES

Vacature | Jobstudent of flexi-jobber voor onthaal

Heb jij een passie voor lopen en wil je andere lopers inspireren en adviseren? Dan ben jij misschien wel dé geschikte kandidaat.

Tags: Team Runners' lab, werken bij runners


Maak een afspraak

DE GROOTSTE LOOPSPECIAALZAAK VAN BELGIË