12 JANUARY 2021   l   WEBSHOP

adidas Solar | Drie modellen onderhevig aan testpanel

De adidas Solar-lijn wordt getypeerd door zijn Boost-materiaal en duurzaamheid. Deze trainingsschoenen zijn echte allrounders. Samen met de atleten van het Runners’ lab Athletics Team ontleedden wij onderstaande adidas modellen.

adidas Solar-lijn

De Solar-lijn van adidas werd enkele jaren geleden gelanceerd in navolging van de vertrouwde adidas Supernova-lijn. Net als zijn voorganger zweren al hun modellen bij comfort, een uitstekende energieteruggave en degelijkheid. Deze reeks lijkt dus over alle vereiste eigenschappen te beschikken voor een dagelijkse duurloop of zelfs voor een tempotraining.

Ondertussen is de Solar-lijn, met de Solar Boost en de Solarglide (ST), eveneens ingeburgerd bij het gros van de lopers. Sinds kort mag ook de Solarcharge aan het rijtje toegevoegd worden, een uiterst exclusief model.

Wie adidas Solar zegt, zegt in één adem ‘Boost’. In elk model uit deze lijn vind je namelijk in de middenzool de Boost-technologie terug. Deze technologie kwam voor het eerst op de markt in 2013, maar is nog steeds adidas’ meest responsieve materiaal. De op de ruimtevaart geïnspireerde techniek, waarbij duizenden kleine capsules worden opgeblazen en omgezet worden in kleine energiecapsules, zorgt voor een unieke celstructuur die bij elke pas energie vrijmaakt. Daarnaast is er nog het unieke bovenwerk dat ondanks zijn lichtgewicht een structurele ondersteuning biedt en een flexibele pasvorm mogelijk maakt. Het testpanel van Runners’ lab en het Runners’ lab Athletics Team vertellen hieronder hoe zich dat allemaal vertaalde in de uitwerking van hun topmodellen.

Solarcharge

Adviseurs Katrien Verstuyft en Valerie Kesselaers: “Aangenaam verrast”

“De schoen komt het best tot zijn recht tijdens rustige duurlopen. Voor het snellere werk zouden we in eerder grijpen naar een lichtere schoen, tenzij je een vlottere recuperatie verkiest. De goede demping versnelde het herstel aanzienlijk. Onze verwachting was dat het dempingsmateriaal zachter zou aanvoelen, maar als voorvoetlopers waren we aangenaam verrast door de reactiviteit. De vastzittende tong maakt dat de schoen mooi aansluit en daardoor de midvoet goed ondersteunt. We hebben beiden een halve maat kleiner genomen dan normaal omdat we merkten dat de schoen iets groter uitvalt. Ook al zullen we voor het snellere werk eerder naar een lichtere schoen grijpen, deze schoen heeft ons aangenaam verrast.”

Adviseurs Leen Vanhoof en Krijn Van Koolwijk: “Duidelijk voor iemand die stabiliteit en steun zoekt”

“De Solarcharge is niet meteen het type schoen waarmee we zelf vertrouwd zijn om mee te lopen. Dit model is een tikkeltje zwaarder dan wat we gewend zijn en voelde ook iets stijver aan de voet. Daardoor hebben we deze schoen eerst een paar dagen ingewandeld om aan het gevoel te wennen. Het is duidelijk een schoen voor iemand die stabiliteit en steun nodig heeft tijdens het lopen. De dempingbalans zit ook goed. De schoen voelde nocht te hard, noch te zacht, ideaal dus. De buitenzool stond dan weer fraai zijn mannetje op natte ondergronden, want de grip was prima. Wat ons beiden opviel was dat het een relatief warme schoen is, met de komende maanden in het achterhoofd zeker ideaal. Als we een klein minpuntje moeten opnoemen, dan is het de zachte contrefort die voor een losser gevoel zorgt, al wende dat gevoel wel. In het begin stonden we twijfelachtig tegenover dit model, maar alle twijfels zijn nu van tafel geveegd!”

Solarglide

Atleten Robin Hendrix en Dorian Boulvin: “Goed voor 80% van onze trainingen”

“Wij werken elk zeker 80% van onze trainingen af op de adidas Solarglide. Het is een echte allrounder want zowel voor een duurloop als een tempotraining is hij inzetbaar. Hij is licht, maar geeft toch een zekere stabiliteit en stevigheid. Daardoor valt de belasting op de spieren goed mee, ook bij de snellere tempo’s. In vergelijking met de vorige versie is deze schoen er nog op verbeterd. Het zachte materiaal aan de tong en de hiel voelt nog comfortabeler. De stevige hiel, de goede demping en het duurzaam karakter van deze schoen maken hem de ideale kilometervreter.

Atleten Simon Debognies en Thomas De Bock: “Solide, stevige trainingsschoen“

“Als afstandslopers hebben we door de vele duurlopen baat bij een solide, stevige trainingsschoen. De Solarglide is zo’n schoen. Dankzij het Boost-materiaal ervaar je bij rustigere trainingen echt een zachte loopervaring terwijl de stabiliteit intact blijft. Wanneer het tempo omhooggaat en je meer op de voorvoet zal lopen, voelen de schoenen reactief en stevig aan. Andere pluspunten zijn de flexibele voorvoet en de speciale netstructuur van het bovenwerk dat ervoor zorgt dat de schoen zich makkelijk aanpast aan de breedte van je voet. Tenslotte zijn we fan van het onverharde materiaal rondom de hiel. Dat is een enorme meerwaarde voor lopers met gevoelige achillespezen.”

Solarboost

Adviseurs Ruben Wijnen en Evelien Maes: “Positieve ervaring tijdens rustige duurlopen”

“Bij het aantrekken viel de comfortabele en ruime pasvorm van de Solarboost meteen op. Dit model lijkt ons dan ook interessant voor lopers met een iets bredere voet. Voorlopig hebben we deze schoen vooral getest tijdens rustige duurlopen. Het was een positieve ervaring, mede door de iets stevigere zool die voor een goede reactiviteit zorgt op diverse ondergronden. De stevigheid wordt ook doorgetrokken naar de rest van de schoen waardoor onze eerste loopjes soepel en zacht verliepen. Opvallend was dat de Solarboost iets kleiner uitvalt dan de gemiddelde adidas loopschoen. Meestal neem ik bij adidas een halve maat kleiner, maar dat was bij dit model niet nodig.”

Adviseur Siebe: “Stabiele, comfortabele schoen die soepel en vlot rolt”

“De heerlijke felle kleur van dit model gaf mij direct veel goesting om ze uit te testen. Ik ging eerst voor een pittige intervaltraining van 17km. Het gevoel was meteen goed, maar naar het einde toe merkte ik dat de voorvoet voor mij iets te zacht was voor de snellere tempo’s, dit gevoel verdween gelukkig direct bij het loslopen. Nadien trok ik ze nog eens aan voor een tempoloop. Naarmate de kilometers opliepen, kwam er meer souplesse in het materiaal. De demping zou ik omschrijven als iets steviger wanneer je hem vergelijkt met bijvoorbeeld de adidas Ultraboost, maar ik had allesbehalve klagen over het dempend comfort. Ondanks de ruime pasvorm zat de voet ook goed vast in de schoen. Nog een plustpunt: op nat wegdek is de grip super! Mijn conclusie? Een stabiele, comfortabele schoen die zich ook weet te profileren als een soepel en vlot model.”

Kom ze testen

Heb je nog vragen over deze modellen of wil je weten welk model voor jou geschikt kan zijn? Vraag dan zeker raad aan onze adviseurs via de WhatsApp Live Chat (+32 479 05 65 99) of maak een afspraak voor een individuele footscan-analyse. Lees je graag nog iets meer over de technische details? Check dan zeker de webshop!

Tags: solarglide, solarcharge, Runners' lab Athletics Team, Team Runners' lab, adidas, solarboost

Deel dit artikel


the latest news

ADVIES

Check, check, dubbelcheck: wat zit er in mijn wedstrijdtas?

De langste, zwaarste trainingen zijn achter de rug. De gezonde stress begint te borrelen en dat ene rode cirkeltje in je agenda komt nu wel heel dichtbij. Dat wil maar één ding zeggen: it's marathon time.

Tags: roadtoberlin, marathon

SPORTKLEDING

Durf jij je te wagen aan een illegaal snelle loopschoen?

Huh, illegaal? Absoluut. Met de Prime X 2 Strung kleurt adidas ver buiten de lijntjes. Sterker nog, het merk drijft zelfs de spot met het officiële wedstrijdreglement.

Tags: Carbonschoen, adidas, adidasrunning, Loopschoenen

ADVIES

Waarom stokken net zo essentieel zijn als trailschoenen tijdens het traillopen

Vederlicht, maar zo stevig als een rots. LEKI trailstokken zijn een absolute must tijdens het lopen in hooggebergte, op lange hellingen en zelfs op vlakke stukken bij ultraruns. Lees hier de voordelen.

Tags: Trailstokken, LEKI


Maak een afspraak

DE GROOTSTE LOOPSPECIAALZAAK VAN BELGIË