04 DECEMBER 2020   l   RUNNERS' LAB

40 jaar Runners’ lab | Van timide profatleet tot overtuigende bedrijfsleider

Koen Wilssens was amper 28 jaar toen zijn vader de vraag stelde of hij de leiding van Runners' lab wou overnemen. Toch twijfelde hij geen seconde over zijn antwoord: "Je moet durven springen in het leven, zelfs als je niet weet waar je zal landen."

Juiste genen

Hij groeide op tussen de loopschoenen, was al van jongs af aan verknocht aan het lopen en kreeg de genen mee van papa Jempi Wilssens. Het stond quasi in de sterren geschreven dat Koen het bedrijf van zijn vader zou overnemen. De eerste 28 jaar keek Koen toe hoe zijn vader vol passie Runners’ lab op de kaart zette. Daarna was hij aan de beurt om de bloeiende loopspeciaalzaak verder te laten floreren.

“Volgens mijn vader ben ik gefabriceerd op de dag van de opening van de winkel in Beveren”, stak Koen van wal. “Grof geteld negen maanden na de opening ben ik op de wereld gekomen. Aan de beginjaren van Runners’ lab heb ik dus weinig herinneringen, maar vanaf mijn drie jaar begon ik alles bewuster mee te maken. Nu kan je je dat nog moeilijk voorstellen, maar vroeger kwamen schoenen binnen zonder veters. Als klein mannetje van drie hielp ik dan ook al om de veters in de schoenen te steken zodat de adviseurs in de winkel minder tijd verloren. De eerste jaren was de winkel ook aan ons huis en moest je de winkel doorwandelen om in onze living te geraken. Patrick, onze eerste werknemer, at ook elke middag mee aan onze keukentafel. Door al die factoren was ik al van jongs af onlosmakelijk verweven met de zaak. In mijn tienerjaren nam ik meer afstand van de winkel en was ik er niet al te veel meer mee bezig. Ik deed wel aan atletiek waardoor er altijd wel een zekere interesse in loopschoenen en spikes overbleef. Vanaf mijn zeventiende wist ik eigenlijk al wel dat ik uiteindelijk mee in het bedrijf zou stappen.”

Profcarrière

Het bleef niet alleen bij een ‘beetje’ passie voor de sport. Op zijn zeventiende trok Koen naar de Topsportschool om vanaf daar verder te timmeren aan een profcarrière in de atletiek. Hij schopte het tot op het wereldkampioenschap veldlopen en twee Europese kampioenschappen voor beloften. In eigen land behaalde hij verschillende Belgische titels, voornamelijk op zijn geliefkoosde 3.000m steeple. Later toonde hij ook dat hij op de weg goed uit de voeten kon. Zo schreef hij in 2009 zelfs de Antwerp 10 Miles op zijn naam.

“Op mijn negentiende had ik drie opties: Ik kon beginnen werken, ik kon gaan studeren of ik kon als profatleet aan de slag. Dankzij de winkel van mijn vader had ik een vangnet en kon ik voor die laatste optie gaan. Zowel mijn vader als ikzelf waren ervan overtuigd dat de ervaring die ik als prof zou opdoen, mij later in de winkel geen windeieren zou leggen. Als ik nu terugkijk op die vijf jaar waarin ik profatleet was, blijf ik met het gevoel zitten dat ik er niet alles uitgehaald heb. Ik miste enerzijds het kunnen bundelen van krachten met andere atleten en hun omkadering. Anderzijds was een profcarrière mentaal te zwaar voor mij. Ik was heel prestatiegericht en legde mijzelf enorm veel druk op. Ik was te hard gefocust op mijn carrière en had geen andere uitlaatklep. Achteraf gezien had ik misschien beter deels moeten studeren of vroeger in de zaak moeten beginnen. Spijt van deze keuze heb ik allerminst. Ik heb heel veel kunnen ontdekken en kwam op plaatsen waar ik anders niet zou gekomen zijn.”
Koen-Wilssens-Trail-de-fantomes

Eerste stappen in de zaak

Koen zette zijn eerste echte stappen in de zaak als adviseur, op aanraden van een sportpsycholoog. Door als adviseur het hele traject te doorlopen vond hij niet alleen die cruciale uitlaatklep, maar werd hij ook uit zijn comfortzone getrokken.

“Ik was te hard bezig met mijn eigen topsportverhaal. Door als adviseur aan de slag te gaan werd ik uit mijn eigen wereld gesleurd en verschoof mijn aandacht meer naar de leefomgeving van anderen. Als prille twintiger was ik totaal niet de persoon die ik nu ben. Ik was heel introvert en kon heel slecht praten met mensen. Die eerste weken in de winkel waren een ware hel voor mij. Ik had schrik dat mensen mij negatief zouden beoordelen. Door als adviseur te werken werd ik gestimuleerd om te leren praten met anderen, je kan namelijk geen klant adviseren zonder dat je iets over hem of haar weet. Op zo’n moment is oprecht interesse tonen en een gesprek aangaan cruciaal."

"Inmiddels heb ik daar veel stappen in gezet, maar op netwerkevents merk ik nog steeds dat ik moeite heb om op wildvreemde mensen af te stappen. Als ik terugkijk op mijn periode als adviseur besef ik dat ik, met uitzondering van die eerste weken, altijd graag in de winkel heb gestaan. Het is fantastisch om klanten te helpen en ze aan te zetten om te bewegen. Mensen inspireren is het mooiste wat er is. Als je op klanten zo’n gevoel kan overbrengen dat ze de winkel buitenstappen en goesting hebben om te gaan lopen, dan heb je iets moois bereikt.”

Het stokje overgenomen

Toch moest Koen geen seconde twijfelen toen de vraag kwam of hij het bewind wou overnemen. De introverte profatleet die ondertussen al was uitgegroeid tot vlotte adviseur greep meteen deze unieke kans. Gestaag groeide hij uit tot een people manager.

“Ik ben heel impulsief, dus ik heb er nooit aan getwijfeld om de zaak over te nemen. Hoe leuk ik het werk als adviseur ook vind, en hoe graag ik ook bijspring in de winkel als het nodig is, mijn huidige rol ligt mij veel beter. Als adviseur moet je meer die passie voor het biomechanische hebben en dat heb ik in vergelijking met mijn vader veel minder. Ik besef dat we met die biomechanische benadering wel een verschil kunnen maken, dus hecht er zeker belang aan en neem dat ook mee. Mijn hart ligt gewoonweg meer bij het zien groeien, het zien ontwikkelen en het motiveren van mensen. De positie waar ik nu in zit leent zich daar veel beter toe. Ik haal veel voldoening uit het zien openbloeien van adviseurs en hen hun passie zien overbrengen op klanten."
"Jammer genoeg kan ik niet meer overal tegelijk zijn en zie ik adviseurs uit andere filialen minder. Daarom besloot ik enkele jaren geleden om in elke winkel een coördinator aan te stellen. Ik vond het belangrijk om mijn eigen stijl door te trekken en geen echte ‘baas’ neer te zetten. Het moest meer een coach zijn, iemand die ervoor kon zorgen dat zijn mensen beter presteren en gestimuleerd worden. Dat is iets wat is voortgevloeid uit mijn atletenbestaan. Ik heb in de tijd zelf ondervonden dat je niemand motiveert door te focussen op hetgeen wat minder goed gaat of door hen druk op te leggen. Ik zal mijn mensen daarom ook nooit prestatiedruk opleggen. Ze moeten eervol hun werk doen, maar van mij moeten ze echt niet streven naar 100 procent. Ten eerste gaat dat niet en ten tweede word je daar niet gelukkiger van.”

Belangrijke lessen

Ook als zaakvoerder plukt Koen nog steeds de vruchten van zijn topsportcarrière. De ervaring die hij als atleet opdeed en de lessen die hij uit die periode trok, komen nog elke dag van pas.

“Mijn carrière als atleet heeft mij op tal van vlakken heel veel bijgebracht. Het belangrijkste dat ik daaruit heb meegenomen is dat het zo ontzettend belangrijk is om advies te durven vragen en je te laten omringen door mensen met expertise. Dat probeer ik nu ook in de winkels te doen door zoveel mogelijk mensen op de juiste plaats te krijgen. Door hen zelfstandigheid te geven gaan ze zichzelf leren ontdekken en groeien ze het snelst. Nog iets wat ik heb geleerd is het nooit geforceerd werken vanuit een plan. Als atleet deed ik dat wel en dokterde ik een heel plan uit over welke tijden of kampioenschappen ik de komende jaren ambieerde. Dat heeft niet gewerkt, de druk werd te hoog. Dus zet mij echt niet meer in een keurslijf waarbij ik Excels of tabellen moet volgen, want dan functioneer ik niet. Een plan laten varen en de opportuniteiten nemen die passeren, daar voel ik me veel beter bij.”

"Mensen blessurevrij laten lopen en hen inspireren"

De afwezigheid van een concreet plan betekent echter allerminst dat Koen geen heldere visie nastreeft of niet weet waar hij naartoe wil. De waarden die zijn vader in de tijd hooghield, zijn nog niet veranderd.

“Mensen blessurevrij laten lopen en hen inspireren, dat is waar wij sinds 1980 naar streven. Al mijn ideeën toets ik af aan deze visie en dan waag ik de sprong. Daar komt opnieuw mijn impulsief kantje naar boven. Mijn vader had juist hetzelfde. Ons motto is dan ook dat je moet durven springen in het leven, zelfs wanneer je niet weet waar je terecht zal komen. Wij gaan echt niet eerst uitpluizen of de landingsplaats veilig is. We zien iets en we springen. Dat is in mijn ogen een goede eigenschap voor een CEO, want anders leef je te geremd en laat je kansen liggen. In mijn ogen moet een ondernemer twintig keer springen. Het zal vijftien keer goed zijn en vijf keer slecht. Uit die vijf keer kan je dan alleen maar leren en dat is zeker geen falen. Als je je omringt door de juiste mensen die je op zo’n moment opvangen, dan kan kom je er op het einde van de rit alleen maar sterker uit.”
Koen-Wilssens-40-jaar-runnerslabKoen-wilssens-40-jaar-runnerslab-steeple


Teamwork makes the dream work

Het durven springen in het onbekende maakt dat er nu in Vlaanderen al vier fysieke en één online winkel de naam Runners’ lab dragen. Nog heel even en die vier mag aangepast worden naar een vijf. Allesbehalve een boekhoudkundige zet aldus Koen.

“We hebben een fantastisch team en een schitterende service, dus mijn doel is om dit voor iedereen toegankelijk te maken. De uitbreiding van de winkels gebeurde altijd in deze optiek en niet uit de ambitie om rijk te worden of concurrenten weg te vegen. Ik heb nooit gekeken naar winst bij het bepalen van mijn strategie. In die elf jaar dat ik nu aan het hoofd sta heb ik ook nog nooit wakker gelegen van omzetverlies, aankoopfouten of een slecht dagcijfer. Het enige waar ik wakker van kan liggen zijn personeelszaken, want mijn personeel is voor mij het allerbelangrijkste. Ik vertrouw mijn mensen blindelings waardoor ik er gerust in ben dat alles goed zal blijven draaien, ook als ik er even niet ben. Door het team vertrouwen en vrijheid te geven, en mijn eigen positieve ingesteldheid op hen over te brengen, geloof ik dat hun sterktes des te meer naar boven zullen komen. Als iedereen uit het team het beste uit zichzelf kan halen, dan kan de klant er alleen maar voordeel uit halen”, besluit Koen.

Tags: since1980, 40jaar

Deel dit artikel


the latest news

EVENTS

De ‘SuperHalfs’, een handvol uitdagingen om te blijven lopen

Doelen zijn er om na te streven, grenzen om te verleggen en goede voornemens… die zijn er te vaak om na drie weken in de vuilbak te belanden. Niet deze keer. Tom liet zich inspireren om een halve marathon te lopen. Een jaar later inspireert hij jou.

EVENTS

Antwerpen loopt | Stoom je samen met ons klaar voor de Antwerp 10 Miles

Noteer 5 februari alvast in je agenda. Vanaf dan nemen we je zes trainingssessies lang op sleeptouw zodat je met goede benen en een gezonde dosis zelfvertrouwen aan de start staat van de Antwerp 10 Miles. Antwerpen loopt, iedereen kan dit!

Tags: Antwerp 10 Miles, antwerpen loopt

EVENTS

Runners’ lab Social Runs | Loop met #teamrunnerslab

De Runners’ lab Social Runs lopen ook in 2023 door. Dit jaar gaan we niet op zoek naar het allermooiste loopparcours, wel naar de gezelligste babbel. Meet the team van jouw favoriete winkel!

Tags: #teamrunnerslab


Maak een afspraak

DE GROOTSTE LOOPSPECIAALZAAK VAN BELGIË