01 DECEMBER 2020   l   RUNNERS' LAB EXCLUSIVE

Nieuw | Adizero Adios Pro, de snelste schoen ooit?

De uitgebreide Adizero-lijn van adidas is met de komst van de Adizero Adios Pro weer een schoen rijker. Deze loopschoen zag afgelopen zomer pas het levenslicht, maar draagt nu al het label van ‘snelste schoen ooit’.

Wereldrecordrace

adidas laat er geen gras over groeien aangezien het in februari 2020 nog de Adizero Pro lanceerde. Deze traditionele maar ultralichte wedstrijdschoen met carbonplaat in de middenzool moest het energieverlies reduceren en snelle(re) tijden mogelijk maken. De sportreus was met de Adizero Pro echter niet aan zijn proefstuk toe. Op 28 september 2008 liep Haile Gebrselassie, ondertussen een legende binnen het circuit, zijn eigen wereldrecord op de marathon aan flarden. Met behulp van de Adizero Adios 1 dook hij als eerste atleet ooit onder de 2u04:00. De tien daaropvolgende jaren was het record nooit meer uit handen van adidas. Het wereldrecord werd in die periode zelfs nog drie keer aangescherpt, en telkens gebeurde dat op een schoen uit de Adizero-lijn.

Wake-up call

In 2018 zorgde een andere sportgigant voor een wake-upcall doordat een atleet met hun uitrusting het wereldrecord bij de mannen, en een jaar later ook bij de vrouwen, gevoelig bijstelde. Dat was het signaal voor adidas om opnieuw de koppen samen te steken en een snelle(re) schoen op de markt te brengen. Met de Adizero Adios Pro heeft het sportmerk nu een lovenswaardige wedstrijdschoen in huis om de tegenaanval in te zetten. Een intensieve samenwerking tussen het designerteam en een zorgvuldig uitgekozen groep elite-atleten, die verschillende prototypes uitvoerig mochten uittesten op training en in het lab, leidde tot dit nieuw ingenieus concept.

De Adizero Adios Pro is zodanig ontworpen dat het meer snelheid kan genereren en niet onbelangrijk, deze ook kan vasthouden. Deze sterke eigenschappen heeft de schoen vooral te danken aan de EnergyRods en LightstrikePRO. In vergelijking met de Adizero Pro 1, die vooral voor wedstrijden tot 21 km geschikt is, moet dit nieuwste model atleten ook probleemloos doorheen de mythische 42.195 meter kunnen loodsen. De Keniaanse Peres Jepchirchir bevestigde eind oktober de beloftes door voor de tweede keer het wereldrecord op de halve marathon aan te scherpen in een wedstrijd voor enkel vrouwen. Jepchirchir haalde met haar 1u05:16 ook de wereldtitel binnen. Tijdens de halve marathon van Valencia begin december deed Kibiwott Kandie net hetzelfde door het wereldrecord bij de mannen te verpulveren met een knaltijd van 57'32.

labtest_adizero_adios_prolabtest_adizero_adios_pro

Maximaliseert loopeconomie

Als middenzool werd er gekozen voor adidas’ meest responsieve zool. De LightstrikePRO-zool met carbonvezelplaat voorziet een uitstekende buffering die explosieve bewegingen bevordert en helpt om de hoge snelheid aan te houden. De binnenzijde van de hiel bevat bewust meer van dit foam in vergelijking met de buitenzijde om een meer natuurlijk gangpatroon te stimuleren. De hoge veerkracht maximaliseert bovendien de loopeconomie. De heel drop, het hoogteverschil tussen hak en teen, bedraagt tien millimeter.

EnergyRods vangen klappen oplightstrike_adizero_adios_pro

Tussen de twee LightstrikePRO zolen zitten vijf sterke, buigvaste carbonstaven ingebouwd die het middenvoetsbeen moeten nabootsen. Het middenvoetsbeen krijgt heel wat schokken te verduren tijdens het lopen. Deze zogenaamde EnergyRods moeten er mee voor zorgen dat de impact op het lichaam afneemt en het herstel achteraf bespoedigd wordt. Deze anatomisch aangedreven overgang beperkt meteen ook het energieverlies.

Ultralicht mesh

Het bovenwerk was nog nooit zo dun als het Celermesh in dit exemplaar. Het mesh houdt je voet goed vast, zorgt voor flexibiliteit en ademend comfort.

Opzichtig kleurenpalet

Onderzoek toont aan dat een loopschoen met opzichtige en sprekende kleuren de atleten meer zelfvertrouwen en kracht geeft. adidas sprong maar al te graag mee op die kar door in hun nieuwste versie voor een felgeel bovenwerk te kiezen.
adidas-adizero-adios-pro-runnerslab

Ervaringen van het testpanel

Lily Partridge, Brits kampioene op de halve marathon en één van de vele atleten die mee inspraak had in de ontwikkeling van de schoen, deelde bij Runners’ lab haar bevindingen. “Ik ben dankbaar dat adidas mij de kans gaf om deel uit te maken van dit ontwikkelingsproces. Een normale prestatieschoen is dun en vrij stevig, maar dit exemplaar voelt heel zacht en comfortabel aan. Verrassend, maar fijn! Anderzijds ervaar je nog wel het ‘bouncy’ gevoel en kan je er goed tempo mee maken. Bij het lopen van een marathon kunnen mijn benen na verloop heel pijnlijk beginnen aanvoelen door de impact die ze te verduren krijgen. Ik heb er vertrouwen in dat de Adios Pro een groot deel van die impact zal opvangen, wat mijn prestatie zeker gunstig zal beïnvloeden.“

De specialiste van de (halve) marathon was ook erg te spreken over de manier waarop het sportmerk samenwerkte met de atleten tijdens de ontwikkeling van de schoen. “Het ontwikkelingsteam hechtte veel belang aan de feedback van atleten. Voor mij was het bijvoorbeeld belangrijk dat de achterkant van de hiel niet te hoog kwam aangezien dat tot irritatie aan mijn achillespees kan leiden. Er werd meteen rekening gehouden met die feedback. Het is een merk met integriteit dat naast de wensen van atleten ook rekening houdt met de eisen van World Athletics. Dat de schoen aan alle regels voldoet is van mij van zeer groot belang.”
adizero_adios_proadizero_adios_pro_peres

In een notendop

De optiek van adidas was het op de markt brengen van een schoen die in staat is om uitzonderlijke prestaties neer te zetten, met extra aandacht voor de marathonafstand. Ondanks hun focus op elite-atleten moet de Adios Pro voordeel kunnen opleveren voor lopers van elk niveau.

Bij Runners' lab beschikbaar

Vanaf 1 december is de nieuwste versie van dit model verkrijgbaar in onze webshop en fysieke winkels. Wees er snel bij voor dit uniek exemplaar! Ontdek ook de volledige adizero collectie in onze webshop.

Tags: Adizero Adios Pro, runners' lab exclusive, adidas, webshop

Deel dit artikel


the latest news

EVENTS

De ‘SuperHalfs’, een handvol uitdagingen om te blijven lopen

Doelen zijn er om na te streven, grenzen om te verleggen en goede voornemens… die zijn er te vaak om na drie weken in de vuilbak te belanden. Niet deze keer. Tom liet zich inspireren om een halve marathon te lopen. Een jaar later inspireert hij jou.

EVENTS

Antwerpen loopt | Stoom je samen met ons klaar voor de Antwerp 10 Miles

Noteer 5 februari alvast in je agenda. Vanaf dan nemen we je zes trainingssessies lang op sleeptouw zodat je met goede benen en een gezonde dosis zelfvertrouwen aan de start staat van de Antwerp 10 Miles. Antwerpen loopt, iedereen kan dit!

Tags: Antwerp 10 Miles, antwerpen loopt

EVENTS

Runners’ lab Social Runs | Loop met #teamrunnerslab

De Runners’ lab Social Runs lopen ook in 2023 door. Dit jaar gaan we niet op zoek naar het allermooiste loopparcours, wel naar de gezelligste babbel. Meet the team van jouw favoriete winkel!

Tags: #teamrunnerslab


Maak een afspraak

DE GROOTSTE LOOPSPECIAALZAAK VAN BELGIË