18 NOVEMBER 2020   l   WEBSHOP

Comfortabel sporten in de kou dankzij deze tips

Het weer heeft vaak een eigen willetje, maar wat je aantrekt heb je wel zelf in de hand. Wapen je eenvoudig tegen de kou met amper drie lagen. Het 3-lagensysteem in een notendop:

Huidige loopkledij

De loopkleding van nu is al lang niet meer de kleding van vroeger. Het katoen maakte lang geleden plaats voor synthetische materialen zodat vocht van het lichaam wordt onttrokken en wordt afgevoerd. De stof is daardoor niet doordrenkt van het zweet waardoor je minder snel afkoelt. Wanneer je je kleding strategisch combineert, ben je op alle manieren ingedekt tegen de winterprikken die ons land zo nu en dan durft uit te delen. Het slechte weer geldt niet langer als een excuus om niet te sporten.

Het 3-lagensysteem

Houd je lichaam eenvoudig op temperatuur door met drie verschillende lagen te werken. Mits een goede kledingkeuze moet het mogelijk zijn om het niet alleen aangenaam warm te hebben, maar ook om via transpiratie warmte af te geven én tenslotte ook nog eens kou en vocht buiten te houden. We loodsen je door de verschillende stappen.

Laag 1: Start met de basics

Een goede basislaag is essentieel aangezien het twee cruciale functies vervult. Dit veelal aansluitende kledingstuk voert zweet, in tegenstelling tot katoen, probleemloos af. Het verzekert eveneens een zekere basiswarmte, waarbij de graad wordt bepaald door de dikte van de laag. Baselayers voldoen met verve aan alle voorwaarden en zijn dan ook de eerste keuze bij uitstek. Je kan kiezen voor een baselayer uit synthetisch materiaal en/of merinowol. In tegenstelling tot synthetisch materiaal is merinowol een duurzaam product dat langer geurtjesvrij blijft en daarnaast zeer zacht aanvoelt.

Laag 2: Vul aan met een extra buffer

Kwalitatieve kledingstukken uit dons, wol of fleece, komen in aanmerking als tweede laag. Deze laag werkt vooral isolerend en is minder aansluitend zodat de lucht tussen de lagen als extra buffer fungeert. Warmte wordt dus vastgehouden, maar het teveel aan warmte of zweet wordt nog steeds afgevoerd. De dikte van deze laag kan je laten afhangen van de temperatuur buiten. Sommige kledingstukken bieden eveneens bescherming aan je hoofd, hals en handen dankzij hun ingebouwde kap, kraagje en geïntegreerde duimgaten of handschoenen.

Laag 3: Werk af met een beschermende jas

Spelen de weergoden het echt op het scherpst van de snee? Dan is een derde laag zeker geen overbodige luxe. Deze opperlaag biedt in tegenstelling tot zijn voorgangers bescherming tegen regen, wind en sneeuw. In deze beschermingslaag zijn er echter veel gradaties. Je kan kiezen voor een windbreker of winddichte en waterafstotende jas of voor een wind- én waterdichte jas. Kies bij voorkeur voor een goed ademend model. De condens aan de binnenkant neemt anders toe van zodra de temperatuur stijgt. Gevolg? Je wordt toch nog nat. Daarnaast onderscheiden de verschillende vestjes zich ook nog door details zoals een kap, bescherming voor de hals, elastische mouwen om je handen mee te omsluiten of reflecterende strepen die veiliger zijn bij donker weer.

Theorie in de praktijk

Het zal echter regelmatig voorvallen dat je geen behoefte hebt aan alle drie de lagen. Tijdens het lopen volstaat vaak een baselayer met daarboven een ademend shirt. De derde laag, een ademende loopjas, laat je best achterwege wanneer het niet al te koud is en de regen en wind geen significante rol spelen. Op een warme(re) regendag kan je bijvoorbeeld ook eenvoudig de tweede laag laten voor wat het is. Sommige kledingitems omvatten tevens twee lagen in één. Pin je dus niet vast aan deze regel van drie, maar neem deze basistips zeker mee wanneer je nog eens voor je kleerkast staat en niet weet wat je moet aantrekken.

Geef voorkeur aan technische loopkleding

Let er wel op dat je voor technische en kwalitatieve kleding kiest die gemaakt is om in te sporten. De afwerking in deze kledingitems is in veel gevallen gesofisticeerd door de manier waarop het gebreid is of door hun structuur. Zo zijn er veelal strategische openingen in de stof om het ademend vermogen te verbeteren.

Vragen of advies nodig?

Word je graag persoonlijk geadviseerd? Maak een afspraak en kom langs in onze winkels zodat onze adviseurs al je vragen kunnen beantwoorden. Onze adviseurs staan ook van maandag tot zaterdag voor je klaar met online advies via onze WhatsApp live chat dus aarzel niet om hen te contacteren (+32 479 05 65 99).

  • Maandag t/m zaterdag | 09:30 - 18:00
  • Alle berichten die buiten de live momenten gestuurd worden, worden zo snel mogelijk beantwoord.

Tags: winter, jassen, sportkleding, 3-lagensysteem, baselayer, webshop

Deel dit artikel


the latest news

EVENTS

De ‘SuperHalfs’, een handvol uitdagingen om te blijven lopen

Doelen zijn er om na te streven, grenzen om te verleggen en goede voornemens… die zijn er te vaak om na drie weken in de vuilbak te belanden. Niet deze keer. Tom liet zich inspireren om een halve marathon te lopen. Een jaar later inspireert hij jou.

EVENTS

Antwerpen loopt | Stoom je samen met ons klaar voor de Antwerp 10 Miles

Noteer 5 februari alvast in je agenda. Vanaf dan nemen we je zes trainingssessies lang op sleeptouw zodat je met goede benen en een gezonde dosis zelfvertrouwen aan de start staat van de Antwerp 10 Miles. Antwerpen loopt, iedereen kan dit!

Tags: Antwerp 10 Miles, antwerpen loopt

EVENTS

Runners’ lab Social Runs | Loop met #teamrunnerslab

De Runners’ lab Social Runs lopen ook in 2023 door. Dit jaar gaan we niet op zoek naar het allermooiste loopparcours, wel naar de gezelligste babbel. Meet the team van jouw favoriete winkel!

Tags: #teamrunnerslab


Maak een afspraak

DE GROOTSTE LOOPSPECIAALZAAK VAN BELGIË