29 SEPTEMBER 2020   l   TEAM RUNNERS' LAB

Van motivatie naar actie: Hoe beleeft team Runners' lab deze wedstrijdloze periode? (deel 2)

Het coronavirus houdt de (sport)wereld tot op de dag van vandaag nog steeds in een houdgreep. Gemotiveerd blijven doortrainen in een periode zonder al te veel doelen of wedstrijden is voor sommigen niet evident. Geen nood, we’ve got your back!

De adviseurs bij Runners’ lab, sportfanaten in hart en nieren, willen jouw motivatie om te sporten een boost geven. Door hun ervaringen te delen willen we aantonen dat iedereen wel eens op zijn eigen limieten en grenzen botst. Hoe Katrijn en Heather omgaan met de tegenslag van blessures of hoe zij zo’n periode ervaren, leest u in het tweede deel van dit drieluik.

Katrijn: “Kijk er naar uit om weer pijnvrij te kunnen trainen”

“Ik was oorspronkelijk aan het trainen voor de marathon van Rotterdam. Dat plan was echter al voor corona van de baan aangezien ik op een hardnekkige knieblessure botste. Normaal moest ik daarvoor in maart onder het mes, maar uiteindelijk werd de operatie uitgesteld naar mei. Ik heb tijdens de maanden daarvoor dan ook extra hard genoten van het sporten, want ik wist dat het snel weer terug naar af zou zijn eens de operatie er aankwam. Ik heb me dan ook nooit de deur uit moeten sleuren om te lopen.”

“Na de operatie ging het opnieuw de goede richting uit. Ik volgde een schema op, puur voor de fun en zonder specifieke doelen in het achterhoofd. De laatste weken begon mijn lichaam helaas opnieuw tegen te pruttelen. Heel frustrerend, want ik was gemotiveerd om te trainen en genoot er echt van. Omdat lopen niet meer ging ben ik meer alternatief beginnen sporten. Uiteindelijk heb ik ook daar voldoening uit leren halen. Om van die blessure verlost te geraken moest ik heel wat versterkende oefeningen doen, maar dat gebeurde met minder enthousiasme. Finaal deed ik ze wel altijd. Dat is Katrijn zijn, niet willen opgeven. Ik wou niet verliezen wat ik al die weken had opgebouwd en dat is wat mij motiveerde. In het voorjaar wil ik graag opnieuw een marathon lopen, maar opnieuw pijnvrij lopen wordt prioriteit nummer één.”
runnerslab-duimpjesactie-KatrijnRunnerslab-duimpjesactie-Heather

Heather: “Intrinsieke motivatie is er altijd, maar lichaam moet meewerken”

“Aan motivatie om te sporten is er zelden een gebrek bij mij. Ik krijg telkens een schema dat ik zo goed mogelijk probeer op te volgen. Ook al wordt er in deze schema’s telkens toegewerkt naar een wedstrijd, het wegvallen ervan heeft weinig invloed op mij. Ik weet dat ik simpelweg weer een nieuw schema krijg en dat is voor mij voldoende om voort te blijven doen zoals ik bezig ben. Ik vind het trainen an sich echt gewoon plezant. Zelfs dat diepgaan op training doe ik met plezier, goed wetende dat er toch geen wedstrijden op de planning staan waar ik er direct de vruchten van zal kunnen plukken. De eenvoudige duurlopen vind ik iets minder fijn, maar daarvoor omring ik mij met anderen zodat ik mij ook dan nog steeds amuseer.”

“Ik kijk er zeker naar uit om opnieuw wedstrijden te kunnen afwerken, maar het gebrek eraan heeft in mijn geval op deze moment zelfs zijn voordelen. Zeker als je naar het mentale aspect kijkt. Een tijdje terug kon ik een week lang niet sporten door gezondheidsklachten en het duurde lang alvorens ik mijn oude regime opnieuw kon oppikken. In een normale voorbereiding zou ik dan de muren oplopen uit frustratie. Nu er geen wedstrijden zijn erger ik mij nog steeds, maar minder extreem. Ik kan het iets makkelijker een plaats geven. Als mijn gezondheid het toelaat en blessures blijven achterwege, dan heb ik eigenlijk echt nooit moeite om mijn schema op te volgen. De intrinsieke motivatie is er gewoon altijd, maar mijn lichaam fluit mij soms terug.”

Laat je motiveren door de verschillende verhalen van onze adviseurs

In deel 1 lees je hoe Davinia en Jana omgaan met een motivatiedip en hoe zij zichzelf weer konden enthousiasmeren. Bert en Aaron vertellen je in deel 3 hoe zij gemotiveerd blijven tijdens deze bijna wedstrijdloze periode.

Tags: Motivatie, Team Runners' lab, wemoverunners

Deel dit artikel


the latest news

ADVIES

Check, check, dubbelcheck: wat zit er in mijn wedstrijdtas?

De langste, zwaarste trainingen zijn achter de rug. De gezonde stress begint te borrelen en dat ene rode cirkeltje in je agenda komt nu wel heel dichtbij. Dat wil maar één ding zeggen: it's marathon time.

Tags: roadtoberlin, marathon

SPORTKLEDING

Durf jij je te wagen aan een illegaal snelle loopschoen?

Huh, illegaal? Absoluut. Met de Prime X 2 Strung kleurt adidas ver buiten de lijntjes. Sterker nog, het merk drijft zelfs de spot met het officiële wedstrijdreglement.

Tags: Carbonschoen, adidas, adidasrunning, Loopschoenen

ADVIES

Waarom stokken net zo essentieel zijn als trailschoenen tijdens het traillopen

Vederlicht, maar zo stevig als een rots. LEKI trailstokken zijn een absolute must tijdens het lopen in hooggebergte, op lange hellingen en zelfs op vlakke stukken bij ultraruns. Lees hier de voordelen.

Tags: Trailstokken, LEKI


Maak een afspraak

DE GROOTSTE LOOPSPECIAALZAAK VAN BELGIË