Voor loopschoenen en advies werken we enkel OP AFSPRAAK.
Boek jouw persoonlijke afspraak van 30 minuten voor één-op-één advies hier .

Let op! Het dragen van een mondmasker is verplicht in onze winkels.

shop.runnerslab.be | open 24/7

03 SEPTEMBER 2020   l   RUNNERS' LAB EXCLUSIVE

Nieuw | Adizero Adios Pro, de snelste schoen ooit?

De uitgebreide Adizero-lijn van adidas is met de komst van de Adizero Adios Pro weer een schoen rijker. Deze loopschoen zag nog maar pas het levenslicht, maar draagt nu al het label van ‘snelste schoen ooit’.

adidas laat er geen gras over groeien aangezien het in februari 2020 nog de Adizero Pro lanceerde. Deze traditionele maar ultralichte wedstrijdschoen met carbonplaat in de middenzool moest het energieverlies reduceren en snelle(re) tijden mogelijk maken. De sportreus was met de Adizero Pro echter niet aan zijn proefstuk toe. Op 28 september 2008 liep Haile Gebrselassie, ondertussen een legende binnen het circuit, zijn eigen wereldrecord op de marathon aan flarden. Met behulp van de Adizero Adios 1 dook hij als eerste atleet ooit onder de 2u04:00. De tien daaropvolgende jaren was het record nooit meer uit handen van adidas. Het wereldrecord werd in die periode zelfs nog drie keer aangescherpt, en telkens gebeurde dat op een schoen uit de Adizero-lijn.

Wake-up call

In 2018 zorgde een andere sportgigant voor een wake-upcall doordat een atleet met hun uitrusting het wereldrecord bij de mannen, en een jaar later ook bij de vrouwen, gevoelig bijstelde. Dat was het signaal voor adidas om opnieuw de koppen samen te steken en een snelle(re) schoen op de markt te brengen. Met de Adizero Adios Pro heeft het sportmerk nu een lovenswaardige wedstrijdschoen in huis om de tegenaanval in te zetten. Een intensieve samenwerking tussen het designerteam en een zorgvuldig uitgekozen groep elite-atleten, die verschillende prototypes uitvoerig mochten uittesten op training en in het lab, leidde tot dit nieuw ingenieus concept.

De Adizero Adios Pro is zodanig ontworpen dat het meer snelheid kan genereren en niet onbelangrijk, deze ook kan vasthouden. Deze sterke eigenschappen heeft de schoen vooral te danken aan de EnergyRods en LightstrikePRO. In vergelijking met de Adizero Pro 1, die vooral voor wedstrijden tot 21 km geschikt is, moet dit nieuwste model atleten ook probleemloos doorheen de mythische 42.195 meter kunnen loodsen.

labtest_adizero_adios_prolabtest_adizero_adios_pro

Maximaliseert loopeconomie

Als middenzool werd er gekozen voor adidas’ meest responsieve zool. De LightstrikePRO-zool met carbonvezelplaat voorziet een uitstekende buffering die explosieve bewegingen bevordert en helpt om de hoge snelheid aan te houden. De binnenzijde van de hiel bevat bewust meer van dit foam in vergelijking met de buitenzijde om een meer natuurlijk gangpatroon te stimuleren. De hoge veerkracht maximaliseert bovendien de loopeconomie. De heel drop, het hoogteverschil tussen hak en teen, bedraagt tien millimeter.

EnergyRods vangen klappen oplightstrike_adizero_adios_pro

Tussen de twee LightstrikePRO zolen zitten vijf sterke, buigvaste carbonstaven ingebouwd die het middenvoetsbeen moeten nabootsen. Het middenvoetsbeen krijgt heel wat schokken te verduren tijdens het lopen. Deze zogenaamde EnergyRods moeten er mee voor zorgen dat de impact op het lichaam afneemt en het herstel achteraf bespoedigd wordt. Deze anatomisch aangedreven overgang beperkt meteen ook het energieverlies.

Ultralicht mesh

Het bovenwerk was nog nooit zo dun als het Celermesh in dit exemplaar. Het mesh houdt je voet goed vast, zorgt voor flexibiliteit en ademend comfort.

‘Dream Mile’-kleurenpalet

Onderzoek toont aan dat een loopschoen met opzichtige kleuren de atleten meer zelfvertrouwen en kracht geeft. adidas sprong opnieuw maar al te graag mee op die kar en koos voor een combinatie van twee sprekende tinten. De roze schakering staat voor de passie en kracht, hetgeen nodig is om je lichamelijke en fysieke grenzen op te zoeken. Anderzijds is ook kalmte en veerkracht een vereiste van een atleet om de focus te bewaren. Dit wordt voorgesteld met de zachtere blauwe tinten.
adizero_adios_pro_peresadizero_adios_pro

Ervaringen van het testpanel

Lily Partridge, Brits kampioene op de halve marathon en één van de vele atleten die mee inspraak had in de ontwikkeling van de schoen, deelde bij Runners’ lab haar bevindingen. “Ik ben dankbaar dat adidas mij de kans gaf om deel uit te maken van dit ontwikkelingsproces. Voorlopig kon ik de Adios Pro enkel bij mijn tempotrainingen uittesten, maar ik kijk er naar uit om ze tijdens de London Marathon te proberen. Een normale prestatieschoen is dun en vrij stevig, maar dit exemplaar voelt heel zacht en comfortabel aan. Verrassend, maar fijn! Anderzijds ervaar je nog wel het ‘bouncy’ gevoel en kan je er goed tempo mee maken. Bij het lopen van een marathon kunnen mijn benen na verloop heel pijnlijk beginnen aanvoelen door de impact die ze te verduren krijgen. Ik heb er vertrouwen in dat de Adios Pro een groot deel van die impact zal opvangen, wat mijn prestatie zeker gunstig zal beïnvloeden.“

De specialiste van de (halve) marathon was ook erg te spreken over de manier waarop het sportmerk samenwerkte met de atleten tijdens de ontwikkeling van de schoen. “Het ontwikkelingsteam hechtte veel belang aan de feedback van atleten. Voor mij was het bijvoorbeeld belangrijk dat de achterkant van de hiel niet te hoog kwam aangezien dat tot irritatie aan mijn achillespees kan leiden. Er werd meteen rekening gehouden met die feedback. Het is een merk met integriteit dat naast de wensen van atleten ook rekening houdt met de eisen van World Athletics. Dat de schoen aan alle regels voldoet is van mij van zeer groot belang.”

In een notendop

De optiek van adidas was het op de markt brengen van een schoen die in staat is om uitzonderlijke prestaties neer te zetten, met extra aandacht voor de marathonafstand. Ondanks hun focus op elite-atleten moet de Adios Pro voordeel kunnen opleveren voor lopers van elk niveau.

Exclusief bij runners' lab beschikbaar

Vanaf 14 september is dit model exclusief verkrijgbaar in onze webshop en fysieke winkels. Wees er snel bij voor dit uniek exemplaar en hou onze sociale media zeker in de gaten! Ontdek ook de volledige adizero collectie in onze webshop.

Tags: Adizero Adios Pro, runners' lab exclusive, adidas, webshop


the latest news

TEAM RUNNERS' LAB

Van motivatie naar actie | Hoe beleeft team runners' lab deze wedstrijdloze periode? (deel 1)

Het coronavirus houdt de (sport)wereld tot op de dag van vandaag nog steeds in een houdgreep. Gemotiveerd blijven doortrainen in een periode zonder al te veel doelen of wedstrijden is voor sommigen niet evident. Geen nood, we’ve got your back!

Tags: Motivatie, Team Runners' lab, wemoverunners, keeponrunning

RUNNERS' LAB EXCLUSIVE

NIEUW | Nike Air Zoom Tempo NEXT%, trainingsschoen met recordbrekend DNA

Na de successen van de Nike Zoom Vaporfly 4% en de Air Zoom Alphafly NEXT% komt het toonaangevend merk nu met een nieuwe technologisch hoogstaande loopschoen: de Air Zoom Tempo NEXT%. Deze trainingsschoen moet atleten in topvorm aan de start krijgen.

Tags: Nike Air Zoom Tempo NEXT%, Nike, runners' lab exclusive, webshop

WEBSHOP

HOKA ONE ONE | Nieuwe modellen onder de loep genomen

HOKA ONE ONE heeft het afgelopen jaar weer drie gloednieuwe loopschoenen aan hun catalogus toegevoegd, geïnspireerd op hun voorganger. De HOKA ONE ONE Clifton 7, Rincon 2 en Arahi 4 hebben dan ook de lastige taak om beter te doen dan hun voorgangers.

Tags: Rincon 2, Arahi 4, Clifton 7, HOKA ONE ONE, Team Runners' lab


Maak een afspraak

DE GROOTSTE LOOPSPECIAALZAAK VAN BELGIË