13 DECEMBER 2018   l   RUNNING

TRAIL RUNNING | The Exodus 100 Mile Ultra Marathon (Wales)

De sprong van 108km naar 168km. Een verslag van adviseur Senne zijn ervaring.

The Exodus is een Ultra Marathon van 100 miles (168km) doorheen het Brecon Beacons National Park in Wales. De route volgt de volledige lengte van de Beacons Way trail en leidt je van west naar oost door het Brecon Beacons National Park, met een totaal van net boven de 7100 hoogtemeters. Met start in LLangadog en aankomst in Abergavenny geeft het een unieke ultra running belevenis.

"De eerste editie van de Exodus 100 Mile Ultra Marathon was mijn eerste deelname aan een 100 mijl wedstrijd. Zou dit wel lukken?" - Senne

Before

De reis - donderdag 6.12.2018
We namen een vlucht naar Bristol, om dan met de auto verder te rijden naar het Brecon Beacons National Park in Wales. Heel belangrijk, Philip, mijn mental coach en een vaste waarde aan de bevoorradingen, vergezelde mij.

Race day - vrijdag 7.12.2018
Materiaal check! Het terrein in Wales was brutaal en het weer was slecht, dus kleding en accessoires moesten 100% op punt staan.

The Race

Vrijdag 7.12.18 | 19u00 - Start
We vertrokken in het donker en dus ging de Petzl-hoofdlamp aan. Na een rustige start, had ik op kilometer 3 al natte voeten. De wedstrijd was zelf te navigeren via GPS of kaart en kompas. Ik verkoos voor het eerste deel om in groep te blijven en liep met een handheld-GPS (Garmin GPSmap 64).

De Black Mountains, die we als eerste overstaken, waren ruw en paden waren schaars. De meeste "paden" waren sporen van schapen, die telkens dezelfde route nemen tussen de heiden door. De aanwezigheid van vele schapen betekende dus ook honderden poortjes die je moest openen en sluiten of trapjes die je moest nemen om de weilanden te kunnen betreden.


Zaterdag 8.12.18 | 00u15 | Checkpoint 1 na 36km
Het eerste deel werkte ik vrij snel af, om met de eerste 10 deelnemers toe te komen aan Checkpoint 1. Wat opviel was de aanhoudende regen en sterke wind, waardoor de regen aanvoelde als hagel in je gezicht. Volgens de organisatie waren er windstoten rond de 100km/u.

Snelle wissel (misschien te snel) en op naar Checkpoint 2. Vanaf dan liepen we wat verder uit elkaar, dus nu en dan was in de verte een lichtje te zien. Door de snelle wissel en geen eetlust tijdens het lopen, had ik te weinig calorieën opgenomen. Wat met dit type wedstrijd wel eens fout kan aflopen.


Zaterdag 8.12.18 | 08u02 | Checkpoint 2 na 79km
Ik kwam volledig uitgeput aan bij CP2. Opgeven leek even een optie, maar Philip gaf de goede raad om goed te eten en even te slapen. Na 1u slaap voelde ik me verre van top, maar vond ik toch de moed om verder te gaan. Voor mijn vertrek aan CP2 koos ik voor waterdichte sokken met een niet waterdichte trailschoen. In Wales duidelijk de betere keuze.

Philip liep mee tot op de eerste top richting de Pen y Fan en maakte me ondertussen mentaal klaar om door te zetten. Het werkte! Mijn tweede adem sluisde me door weilanden, paden van losse stenen overgoten met regenwater en het drassige moorland (onbeloopbare heide).Zaterdag 8.12.18 | 19u25 | Checkpoint 3 na 126km
Zaterdagavond checkpoint 3: eten, 1u30’ slaap, eten, nieuwe kleding en nog wat eten.

Het oosten van het natuurpark was een stuk makkelijker beloopbaar, wat welkom was na al die technische kilometers. Ongeveer in de helft van dit stuk kwamen we op een heuvelrug terecht met, zoals bijna heel de race, regen en wind. Door de zijwind vloog ik regelmatig van het pad en mijn handen werden, ondanks goede handschoenen, steeds kouder. Eindelijk, een muurtje voor beschutting. "Snel" ging de rugzak uit en mijn reservehandschoenen aan, inclusief handwarmers. Geen makkelijke opdracht met verkleumde handen. Het sluiten van mijn rugzak om de borst lukte niet meer, dus liep ik verder zonder deze toe te krijgen.

Er ontstond lichte paniek omdat mijn hele lichaam begon af te koelen. Na kilometers lang weggeblazen te worden, kwam ik eindelijk in het dal waar de handwarmers hun ding deden: lifesavers! Nog eenmaal omhoog voor een virtueel checkpoint en dan uitbollen naar de finish. Dit lukte echter niet meer. De benen zeiden "stop", waardoor het einde zeer lastig was.
Zondag 9.12.18 | 07u48 | FINISH - 168km
Aan de finish lag de medaille klaar en was de rijst met chili warm! Wat een weekend!

Materiaalkeuze en het mentale aspect van deze wedstrijd spelen een belangrijke rol. Het ruwe en onbeloopbare terrein bepalen je snelheid, wat je gewoon moet aanvaarden. Grenzen zijn er om te verleggen en dat is bij deze gelukt. Nu veel rust en reserves terug aanvullen!

De cijfers
 • ​Duur: 36u48’ (waarvan 27u in het donker)
 • Afstand: 168km
 • Regen: 30u
 • Slaap: 2,5u slaap
 • Hoogtemeters: +6000hm
 • Stappen: 226 904
 • Windstoten: +100km/u
 • Percentage van opgaves: 55% !
 • 10.000-den schapen
 • 250-tal (schapen)poortjes geopend en gesloten
 • 20 wilde paarden


Het materiaal


Rugzak


Kleding


Schoenen


Verlichting & navigatie

 • Petzl Nao+ (met 4 batterijen)
 • Garmin GPSmap 64
 • Garmin Fenix

Extra's

 • Sea to Summit slaapzak
 • MRS bivy
 • EHBO-kit
 • Compas
 • Map van de route op papier en GPX


Voeding


Last, but not least... Stay fit, experience more!

Tags: Trail Running, UltraRunning

Deel dit artikel


the latest news

EVENTS

De ‘SuperHalfs’, een handvol uitdagingen om te blijven lopen

Doelen zijn er om na te streven, grenzen om te verleggen en goede voornemens… die zijn er te vaak om na drie weken in de vuilbak te belanden. Niet deze keer. Tom liet zich inspireren om een halve marathon te lopen. Een jaar later inspireert hij jou.

EVENTS

Antwerpen loopt | Stoom je samen met ons klaar voor de Antwerp 10 Miles

Noteer 5 februari alvast in je agenda. Vanaf dan nemen we je zes trainingssessies lang op sleeptouw zodat je met goede benen en een gezonde dosis zelfvertrouwen aan de start staat van de Antwerp 10 Miles. Antwerpen loopt, iedereen kan dit!

Tags: Antwerp 10 Miles, antwerpen loopt

EVENTS

Runners’ lab Social Runs | Loop met #teamrunnerslab

De Runners’ lab Social Runs lopen ook in 2023 door. Dit jaar gaan we niet op zoek naar het allermooiste loopparcours, wel naar de gezelligste babbel. Meet the team van jouw favoriete winkel!

Tags: #teamrunnerslab


Maak een afspraak

DE GROOTSTE LOOPSPECIAALZAAK VAN BELGIË