05 NOVEMBER 2018    

Draag jij de juiste sportbeha tijdens het lopen?

Een goede sportbeha is belangrijk. Maar waarom? Onze adviseurs helpen je graag met een persoonlijk aangemeten sportbeha voor jouw type borst.

Waarom is de juiste sportbeha zo belangrijk?

Wanneer je met een beha loopt die onvoldoende steun biedt, ontstaat er schade aan het borstweefsel. Deze schade is zelfs onherstelbaar. Borsten moeten dus op de juiste manier ondersteund worden. Het is niet voor niets dat veel vrouwen pijnlijke borsten ervaren tijdens het lopen. Lopen is immers een high impact sport, waardoor je borsten nog meer ondersteuning nodig hebben dan bij pakweg yoga of fietsen. Je kiest dus best voor een high impact sportbeha.

Hoe vind je het perfecte model?

Ieder lichaam is anders, maar de basisregel is dat de beha je borst volledig moet omsluiten. De omtrek moet ook strak genoeg zijn, want de steun komt hoofdzakelijk vanuit de borstband en niet vanuit de schouderbandjes. Bij een te losse borstband kruipt je beha omhoog. Als reactie trek zal je de schouderbandjes strakker treken, waardoor de beha eigenlijk helemaal scheef trekt. Niet doen! Pas een beha in de grootste sluiting, zo kan je de omtrek verkleinen als het model iets losser wordt door het dragen en wassen of wanneer je vermagert.

Hoe voel je of een sportbeha goed zit?

Wanneer je bijna niet merkt dat je hem draagt en je hem niet steeds opnieuw op zijn plaats moet trekken. Hij moet strak genoeg zitten, maar toch niet knellen. Het doel van een goede sportbeha is dat je enkel nog maar met het lopen zelf bezig moet te zijn. Een perfect model geeft voldoende steun in de rug en bouncet niet op en neer wanneer je springt.

Helpt dat, springen in het pashokje?

Zeker! Doe altijd de bounce-test voor je een beha koopt. Spring een paar keer en check in de spiegel of jouw borsten nabewegen of juist netjes op hun plek blijven. Hoe minder beweging, hoe beter de steun.

Een ander pashoktrucje is wanneer je je armen omhoog brengt. De elastische borstband mag dan niet naar boven kruipen. Piept je borst eronderuit, dan is de cup te klein. En omgekeerd: als je te veel lucht in de beha hebt en er plooitjes ontstaan, is de cup te groot of het model niet juist.

En toch kiest ruim 80% van de vrouwen een verkeerde behamaat?

Bij sportbeha’s is dat ook zo. Een veelgemaakte fout is dat vrouwen hun beha te groot kopen in omtrek en te klein in cup. Onze adviseurs zien steeds meer vrouwen die bijvoorbeeld een beha dragen in 90D en naar huis gaan met een sportbeha in 80F. In principe is die maat vergelijkbaar van cup, alleen zit de taille veel strakker. Onze klanten moeten dat als compliment beschouwen (knipoog). Maar vrouwen en maten... Probeer de beha altijd uit want de maat op het label zegt nog niets over de werkelijke pasvorm.

Een beha uit één stuk of met gescheiden cups?

Een vrouw met kleinere borsten heeft vooral baat bij een compressiebeha, die de borsten samendrukt en stilhoudt. Vanaf cupmaat D is een compressiebeha niet meer zo comfortabel. Een loopster met een vollere boezem kiest dan beter voor een beha met compartimenten, die haar borsten afzonderlijk ondersteunt. Die verdeelt het “gewicht” van de borst netjes in de twee cups. Optisch is het ook veel mooier, want de boezem lijkt zo minder breed.

Belangrijke aandachtspunten?

Werp zeker een blik op de stiknaden. Deze zijn belangrijk voor de stevigheid van de beha. Goedkopere beha’s werken de naden vaak amper weg. Door wrijving ontstaan zo vervelende en pijnlijke schuurplekken. Bij kwalitatieve beha’s wordt er wel op deze belangrijke details gelet. Let ook op de bandjes. Bredere schouderbandjes bieden meer comfort. Smalle bandjes ondersteunen niet genoeg en snijden in. Bandjes die kruislings op de rug lopen vangen de schokken doorgaans nog beter op.

Wanneer moet ik mijn sportbeha vervangen?

Als de elastiek begint te verslappen en de beha dus niet meer voldoende steun geeft. Hoe meer elastiek in een beha verwerkt zit, hoe sneller deze gaat verslijten. Zweet tast namelijk het elastisch vermogen aan. Ieder jaar een nieuwe sportbeha is geen overbodige luxe. Wanneer je regelmatig sport haal je het best twee of drie exemplaren in huis.

Hoe onderhoud je sportondergoed best?

Spoel na elke sessie je beha onder de kraan uit. Geef het zweet geen kans om in te werken! Wasverzachter gebruiken heeft geen nut: het verstopt de poriën van de technische stof en tast zo het ademend vermogen aan. Kies een speciaal wasmiddel , voor sportkleding dat bacteriën doodt op koude temperatuur.


WIJ STEUNEN THINK PINK
Bij aankoop van jouw persoonlijke aangemeten sportbeha doneren wij 5 EURO aan onze partner Think Pink in de strijd tegen borstkanker.
Tijdens onze actiemaand (maart 2019) ontvang je bij aankoop van een sportbeha tevens een mooie gift:
° Brooks Running - waszakje
° Anita since 1886 - multifunctionele buff
° Shock Absorber - drinkfles


Kom langs en laat je adviseren.

Tags: sportbeha specialist, Runners' lab sportbeha, anita since 1886, sportbeha, Brooks running, Think Pink, Shock Absorber

Deel dit artikel


the latest news

VACATURES

Vacature | Jobstudent of flexi-jobber voor onthaal in Zwijndrecht

Heb jij een passie voor lopen en wil je andere lopers inspireren en adviseren? Dan ben jij misschien wel dé geschikte kandidaat.

Tags: Team Runners' lab, werken bij runners

VACATURES

Vacature | Jobstudent of flexi-jobber voor adviseur in Zwijndrecht

#teamrunnerslab zoekt versterking voor het filiaal in Zwijndrecht. Lees snel verder om te weten of deze vacature jou op het lijf geschreven is.

Tags: werken bij Runners' lab, vacature

VACATURES

Vacature | Orthopedisch schoenmaker

#teamrunnerslab zoekt een nieuwe kracht om het team te versterken. Lees snel verder om te weten of deze vacature jou op het lijf geschreven is.

Tags: werken bij Runners' lab, #teamrunnerslab


Maak een afspraak

DE GROOTSTE LOOPSPECIAALZAAK VAN BELGIË