Voor SCHOENADVIES werken wij uitsluitend OP AFSPRAAK. Boek op voorhand jouw persoonlijke afspraak voor 30 minuten één-op-één advies. Lees hier meer.

WEBSHOP OPEN 24/7 | Contacteer onze adviseurs via WhatsApp (+32 479 05 65 99) voor LIVE CHAT van maandag t/m zaterdag tussen 9u30 en 18u00.

01 MARCH 2018   l   SPORTKLEDING

Hoe kies je de juiste sportbeha? Beat the bounce!

Een goede sportbeha is belangrijk. Maar waarom?
Onze adviseurs helpen je graag met een persoonlijk aangemeten sportbeha voor jouw type borst.

Waarom is de juiste sportbeha zo belangrijk?

Wanneer je met een beha loopt die onvoldoende steun biedt, schaad je het borstweefsel. Deze schade is zelfs onherstelbaar. Borsten moeten goed ondersteund worden. Het is niet voor niets dat veel vrouwen pijnlijke borsten ervaren tijdens het lopen. Lopen is immers een high impact sport, waardoor je borsten nog meer ondersteuning nodig hebben dan bij pakweg yoga of fietsen. Je kiest dus best voor een high impact sportbeha.

Hoe vind je het perfecte model?

Ieder lichaam is anders, maar de basisregel is dat de beha je borst volledig moet omsluiten. De omtrek moet ook strak genoeg zijn, want de steun komt hoofdzakelijk vanuit de borstband, en niet vanuit de schouderbandjes. Bij een te losse borstband kruipt je beha omhoog. Als reactie trekt men de bandjes strakker, waardoor de beha eigenlijk alleen nog maar schever gaat zitten. Niet doen! Pas een beha in de grootste sluiting, zo kan je de omtrek verkleinen als het model iets losser wordt door het dragen en wassen of wanneer je vermagert.

Hoe voel je of een sportbeha als gegoten zit?

Wanneer je bijna niet merkt dat je hem draagt en je hem niet steeds opnieuw op zijn plaats moet trekken. Hij moet strak genoeg zitten, maar toch niet knellen. Het doel van een goede sportbeha is dat je enkel nog maar het met lopen zelf bezig moet te zijn. Een perfect model geeft voldoende steun in de rug en bouncet niet wanneer je springt.

Helpt dat, springen in het pashokje?

Zeker! Doe altijd de bounce test voor je een beha koopt. Spring een paar keer en check in de spiegel of jouw borsten nabewegen of juist netjes op hun plek blijven.
Hoe minder beweging, hoe beter de steun. Een ander pashoktrucje is wanneer je je armen omhoog brengt. De elastische borstband mag dan niet naar boven kruipen. Piept je borst eronderuit, dan is de cup te klein. En omgekeerd: als je te veel lucht in de beha hebt en er plooitjes ontstaan, is de cup te groot of het model niet juist.

En toch kiest ruim 80% van de vrouwen een verkeerde behamaat?

Bij sportbeha’s is dat ook zo. Een veelgemaakte fout is dat vrouwen hun beha te groot kopen in omtrek en te klein in cup. Onze adviseurs zien steeds meer vrouwen die bijvoorbeeld een beha dragen in 90D en naar huis gaan met een sportbeha in 80F. In principe is die maat vergelijkbaar van cup, alleen zit de taille veel strakker. Onze klanten moeten dat als compliment beschouwen (knipoog). Maar vrouwen en maten... Probeer de beha altijd uit want de maat op het label zegt nog niets over de werkelijke pasvorm.

Een beha uit één stuk of met gescheiden cups?

Een vrouw met kleinere borsten heeft vooral baat bij een compressiebeha, die de borste samendrukt en stilhoudt. Vanaf cupmaat D is een compressiebeha niet meer zo comfortable. Een loopster met een vollere boezem kiest dan beter voor een beha met compartimenten die haar borsten afzonderlijk ondersteunt. Die verdeelt het “gewicht” van de borst netjes in de twee cups. Optisch is het ook veel mooier want de boezem lijkt zo minder breed.

Belangrijke aandachtspunten?

Werp zeker een blik op de stiknaden. Deze zijn belangrijk voor de stevigheid van de beha. Goedkopere beha’s werken de naden vaak amper weg. Door wrijving ontstaan zo vervelende en pijnlijke schuurplekken. Bij kwalitatieve beha’s wordt er wel op deze belangrijke details gelet. Let ook op de bandjes. Bredere schouderbandjes bieden meer comfort. Smalle bandjes ondersteunen niet genoeg en snijden in. Bandjes die kruislings op de rug lopen vangen de schokken doorgaans nog beter op.

Wanneer moet ik mijn sportbeha vervangen?

Als de elastiek begint te verslappen en de beha dus niet meer voldoende steun geeft. Hoe meer elastiek in een beha verwerkt zit, hoe sneller deze gaat verslijten. Zweet tast namelijk het elastisch vermogen aan. Ieder jaar een nieuwe sportbeha is geen overbodige luxe. Wanneer je regelmatig sport haal je het best twee of drie exemplaren in huis.

Hoe onderhoud je sportondergoed het best?

Spoel na elke sessie je beha onder de kraan uit. Geef het zweet geen kans om in te werken! Wasverzachter gebruiken heeft geen nut: het verstopt de poriën van de technische stof en tast zo het ademend vermogen aan. Kies een speciaal wasmiddel voor sportkleding dat bacteriën doodt op koude temperatuur.

Maart = maand van de sportbeha bij runners' lab

In onze winkels profiteer je in maart van tal van mooie acties.
Bij aankoop van een persoonlijk aangemeten sportbeha maak je kans op mooie prijzen:
• win startbewijs voor een Runners’ Lab event
• win een sportbeha voor een vriendin
• Run Happy Buff van Brooks Running

BIJ AANKOOP VAN 2 SPORTBEHA’S ontvang je een Anita- sportslip of een Shock Absorber run tight cadeau.

Kom langs in onze winkels in Zwijndrecht, Gent, Zaventem of Paal-Beringen en laat je adviseren.

Tags: runBra, Sportondergoed, Shock Absorber, sportbh, marathon


the latest news

RUNNERS' LAB

Bel Friday | Actieweekend bij Runners’ lab om lokaal kopen te promoten

Runners’ lab is met trots één van de deelnemende winkels aan Bel Friday. Door deel te nemen aan deze actie (5-8 maart) willen we het belang van lokaal shoppen in de kijker zetten. Koop lokaal en profiteer van onze mooie actie.

WEBSHOP

Merk in de kijker | BLACKROLL® vermindert spierpijn en bevordert herstel

Oorspronkelijk focuste BLACKROLL® op atleten. Dat deden ze door producten te ontwikkelen die aan de hand van zelfmassage spierpijn konden verlichten. Inmiddels zijn hun producten veel breder inzetbaar. Lees hier alles over de BLACKROLL®-producten.

Tags: Blackroll, Merk in de kijker

RUNNERS' LAB

40 jaar Runners’ lab | Ontdek ons verhaal

Runners’ lab bestaat ondertussen reeds meer dan veertig jaar. We kunnen dus terugkijken op een lange loopbaan. We gunnen jullie dan ook meer inzage in de geschiedenis en evolutie van Runners’ lab. Lees het hier allemaal.

Tags: since1980, 40jaar


Maak een afspraak

DE GROOTSTE LOOPSPECIAALZAAK VAN BELGIË